08/02/2017

DIETÈTICA I NUTRICIÓ

La Laura Garriga, especialista en dietètica i nutrició, ha començat a la nostra clínica el seu propi servei. I aprofitant l'avinentesa ens ha volgut obsequiar amb un article a on es corroboren o desmenteixen alguns mites al voltant del món dels aliments.

L’alimentació consisteix en tres regles bàsiques:

  • l’obtenció.
  • la preparació.
  • i ingestió d’aliments.

L’alimentació com a estudi es diferència entre dietètica i nutrició. La nutrició és el procés involuntari d’alimentar-se i aconseguir els nutrients per sobreviure; la dietètica, en canvi, és la disciplina que estudia els règims alimentaris, és a dir, el que cada persona consumeix en cada moment.

La dietètica planificada ens ajuda a controlar algun mal hàbit alimentari i, per tant, prevenir o curar alguna malaltia o simplement a sentir-nos més actius i saludables. Sempre que una dieta sigui planificada conscientment ha de contenir els nutrients que inconscientment ingerirem per tal que el nostre creixement o envelliment sigui el millor i el més adequat per la nostra constitució, sexe, fisiologia...

dietetica y nutricion

Tots mengem diàriament uns tres cops al dia, per això és normal que tothom sigui força entès en el menjar. Realment, no hi ha ningú que entengui millor que un mateix el que sens posa bé i el que ens agrada.

A internet també, de qualsevol especialitat, però sobretot en alimentació trobem molta informació errònia i falsos mites. Els Dietistes - Nutricionistes som els únics especialistes, a l’estat espanyol, capacitats amb estudis universitaris per dur a terme la teràpia de dietètica. És important visitar a un Dietista - Nutricionista si es tenen dubtes de l’alimentació.

"La prevenció de malalties a través de l’alimentació comença des del primer dia del neixement o inclús abans."

S’ha demostrat en diversos estudis que l’alimentació d’una dóna, tres setmanes abans de quedar embarassada, tindrà efectes en el futur fetus. Sempre hem d'alimentar-nos correctament, i no només quan tenim un problema... Els problemes s’han de prevenir des de sempre.
Tanmateix, això no significa que estigui tot perdut per als que no hem previngut l’alimentació des del primer dia.

"Sabies que Espanya és el tercer país del món amb més persones amb sobrepès?"

És una dada preocupant sobretot si tenim en compte que la nostra alimentació és una de les més ben valorades del món i que tots ens sentim orgullosos d’aquest fet. Però a l’hora de la veritat les estadístiques evidencien que l’alimentació que segueixen la majoria dels espanyols no és saludable.

Proceso de obesidad

Un dels mites sobre la dietètica és com ha de ser una alimentació saludable; moltes persones encara pensen que una dieta significa menjar amanides i planxa i oblidar-se de tots els aliments bons i saborosos. Possiblement durant molts anys les dietes si han set amanides i planxes i prohibicions; però la dietètica, com totes les ciències, està en continua evolució i hi ha molts estudis que parlen sobre quins components tenen els aliments i com millorar les seves combinacions per afavorir-ne el consum.

Per tant, cal remarcar que els aliments i la seva preparació no han de ser necessàriament costosos. Ni econòmicament, ni en el temps d'elaboració i complexitat necessaris.

alimentos sanos

 

I per acabar, només cal entendre una cosa molt senzilla:

"La millor dieta és la que s’adapta a tu i la teva vida, i no al reves"

;) 

 

Aquest article ha estat escrit per la Laura Garriga, la nostra especialista en dietètica i nutrició.

* Camps obligatoris