L’atac de Lumbago: tractaments i causes

El Sr. Hugas, Osteòpata i gerent de PHYSIO, ens explica què és un atac de lumbago (la lumbàlgia aguda), quines són les causes que la provoquen, els tractaments adequats per al seu alleujament i la seva prevenció.
lumbago tractaments

Index de continguts

QUÈ ÉS EL LUMBAGO?

 “El lumbago és el dolor agut que es manifesta a l’alçada de les vèrtebres lumbars o fins i tot de la pelvis.”

Es podria dividir en dos grans grups:

  • La lumbàlgia crònica
  • La lumbàlgia aguda

Lumbàlgia crònica

La lumbàlgia crònica sol relacionar-se amb processos de degeneració, d’artrosi, sedentarisme o sobreesforç per culpa d’un entorn laboral agressiu per l’esquena i que perdura durant molt de temps.

El pacient no necessàriament ha d’estar limitat pel que fa a mobilitat i en el seu entorn diari; però en funció de la intensitat del dolor pot arribar a provocar una mala qualitat de vida, amb dificultat per al descans o en la seva activitat quotidiana.

Aquests processos degeneratius poden estar relacionats amb el disc intervertebral o l’edat biològica de la persona.

Lumbàlgia aguda

Un procés de lumbàlgia aguda pot venir determinat, per exemple, arran d’un procés crònic, que per culpa de certes condicions, el dolor s’aguditza i fa que la persona necessiti un tipus de tractament adequat.

Però dins d’aquest àmbit cal destacar que:

… La Societat Espanyola de Reumatologia “especifica” el nom d’aquest dolor d’una manera molt característica:
La lumbàlgia aguda inespecífica de l’adult”.

El concepte “inespecífic” ve a dir que no se’n coneix l’origen. Només se sap que hi ha un problema de dolor. Els reumatòlegs, a diferència dels osteòpates, etiqueten l’origen del dolor a causa d’un mal funcionament muscular, a la musculatura.

En canvi, al terreny osteopàtic, la font del desequilibri de la funció muscular, són les articulacions de les vèrtebres. Amb l’Osteopatia el que fem no és tractar directament la musculatura, sinó que tractem la mecànica vertebral, el moviment de les vèrtebres.

Lumbalgia: dolor de espalda aguda o ataque de lumbago.

COM ES TRACTA EL LUMBAGO?

La lumbàlgia es tracta tant amb Osteopatia com amb Fisioteràpia.

Osteopatia com a tractament per al lumbago.

En l’àmbit de l’Osteopatia partim de la globalitat. És a dir, entenem que el dolor lumbar és el resultat d’una mala mecànica lumbar. Això comporta que la columna vertebral lumbar no suporti el pes del cos de manera adequada, i per tant treballa en situació d’estrès mecànic i s’adoloreix.

Els Osteòpates, el que fem, és corregir la biomecànica general perquè la columna lumbar funcioni correctament. D’aquest tractament en diem:

Tractament de la Línia Central de Gravetat.

Fisioteràpia com a tractament per al lumbago.

Dins l’àmbit de la Fisioteràpia hi ha un tractament simptomàtic a curt termini. Es tracta l’alleujament del dolor i la confortabilitat del pacient amb els mitjans que tenim a l’abast; laserteràpia, electroteràpia, massoteràpia.

Però per als tractaments a mitjà i llarg termini hi intervé la prevenció i la Reeducació Postural, envers l’entorn immediat del pacient, tant pel que fa als estris de l’entorn laboral, com en l’entorn domèstic.

CONSELLS PER A PREVENIR ELS ATACS DE LUMBAGO

El dolor lumbar és considerat pels professionals sanitaris una de les pitjors lacres de la societat. És la principal causa de baixa laboral actualment, ni més ni menys.

Els principals consells, i molt senzills, per a prevenir la lumbàlgia són els de la higiene postural:

  1. Tenir cura de l’augment de pes ja que té una relació directa amb el dolor lumbar.
  2. Fer activitat física moderada per a millorar el tó muscular i prevenir trastorns de dolor o circulatoris.
  3. Control de la postura: Si treballem 8 h davant d’un ordinador, cal tenir molt en compte les postures adoptades a l’esquena. Les males postures mantingudes durant hores sobre una cadira poden arribar a fer molt mal a les lumbars.
  4. No aixecar grans pesos sense l’ajuda de les eines adequades.
  5. Consultar amb un metge especialista un cop cada any.

Si pateixes atacs de lumbago, dolor agut o et veus impedit/da per culpa d’aquests tipus de dolències, si us plau, posa’t en contacte amb nosaltres. Som especialistes tractant el mal d’esquena.
Viure suportant aquesta càrrega és quelcom molt dur… Podem ajudar-te!

Xavier Hugas

Xavier Hugas

Osteòpata D.O. i gerent de PHYSIO.

Sobre PHYSIO

PHYSIO és un centre mèdic de Girona especialitzat a guarir o pal·liar el dolor i afeccions de persones de totes les edats mitjançant l’osteopatia, la fisioteràpia, massatges i altres teràpies físiques.

Altres articles

mattis dolor. commodo Donec ipsum ut venenatis sit fringilla pulvinar Praesent ut

Clínica d'Osteopatia i Fisioteràpia

AVÍS DE CONFINAMEnT PEL COVID-19

Segons el Decret del Ministeri de Sanitat per la CRISI DEL COVID-19, els informem que per prevenció i responsabilitat social el CENTRE ROMANDRÀ TANCAT fins a nou avís (exceptuant les urgències). Així doncs, per a qualsevol dubte o urgència truqueu, si us plau, al 972.20.71.62 o al 696.49.02.02 (Whatsapp també) o bé pel nostre Xat web.

Moltes gràcies.