Com prevenir la plagiocefàlia postural del nadó

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Saps què és la plagiocefàlia del nadó? Quines conseqüències pot comportar i com es pot prevenir? Avui el Sr. Hugas, Osteòpata de referència a PHYSIO ens ho explicarà.
baby crying on a green pillow

Apartats de l'article

Què és la plagiocefàlia postural del nadó?

La plagiocefàlia és una afecció que es dona en els nadons quan passen moltes hores estirats en la mateixa postura.

Quan un nadó passa moltes hores estirat en una mateixa posició sobre una superfície plana, com podria ser el llitet o un coixí comú, es produeix un aplanament de la zona en la qual el nadó recolza el cap al bressol pel fet que el seu crani és extremadament dúctil i es deforma amb molta facilitat. Aquesta asimetria o deformitat s’anomena plagiocefàlia d’origen postural, és a dir, a causa d’una postura.

blagiocefalea del bebe
Plagiocefàlia del Nadó d’origen postural

L’any 1992 a l’Acadèmia Americana de Pediatria

Antigament teníem la mala costum de col·locar els nadons de bocaterrosa per dormir. Aleshores, als voltants de l’any 92, l’Acadèmia de Pediatria Americana va recomanar seriosament un canvi en els hàbits posturals de les criatures, per què, després d’uns estudis amb bases molt àmplies, es va demostrar que aquesta postura tenia una gran influència en la mort sobtada dels nadons, recomanant així posar a dormir els nadons de panxa enlaire o de costat.

Nadó dormint bocaterrosa
Nadó dormint bocaterrosa

Va ser a partir d’aquell punt que es va desenvolupar l’estudi de la plagiocefàlia del nadó de caràcter postural.

La plagiocefàlia és, així doncs, una malformació o un trastorn asimètric de la calota cranial provocada per una pressió externa.

Altres factors que influeixen en la plagiocefàlia

Aquesta afecció també pot aparèixer a escala intrauterina. És a dir, si el cap del nadó exerceix molta pressió en el canal del part (en la pelvis menor de la seva mare) pot afavorir una forma asimètrica tant de la calota cranial con de la musculatura del coll del nadó. Aquí també esdevé un trastorn que s’anomena “torticoli congènit del nadó”.

El torticoli congènit del nadó

El torticoli congènit del nadó té, bàsicament, un origen intrauterí. Però també pot ser conseqüència d’un part instrumentat (part distòcic) on l’obstetra, el ginecòleg o la llevadora es vegin obligats a fer maniobres amb pales, fòrceps o ventoses que generin tensions suficientment potents perquè apareguin aquest tipus d’asimetries.

Aquí és on tenim una especial incidència a l’hora de poder corregir aquestes afeccions a la criatura amb tractaments osteopàtics.

Es confon habitualment amb la craniosinostosi

La craniosinostosi és similar a la plagiocefàlia, però en realitat té un fons orgànic. Té el mateix aspecte que la plagiocefàlia postural, però, en aquest cas, a la criatura, de manera congènita, se li calcifica una sutura cranial. Per tant, el seu os no es pot desenvolupar de manera natural produint també aquesta asimetria.

Aquí és on entren en acció els neuropediatres amb un tractament diferent de l’osteopàtic, que pot ser de caire ortopèdic o, fins i tot, quirúrgic per tal de realinear els ossos del cap de la criatura i corregir aquesta malformació.

Tractament ortopèdic de la plagiocefàlia del nadó

És molt important que el nadó estigui controlat per un pediatre o neuropediatre davant una situació així

Quan s’ha de tractar la plagiocefàlia?

El tractament de la plagiocefàlia és important realitzar-lo, tant des del punt de vista pediàtric com osteopàtic (pel que fa al control postural), abans dels 8 mesos. Aquest tractament ja es pot començar després del part a partir de pocs dies de vida del nadó. A partir dels 8 mesos el tractament es complica.

És una afecció senzilla de diagnosticar, per tant, cal tractar-la com abans millor, tant amb tractaments osteopàtics de caràcter manual o de control postural. Si aquests tractaments no evolucionen favorablement, cal recórrer a mecanismes ortopèdics amb cascs correctors per a la calota cranial de la criatura.

Com podem prevenir la plagiocefàlia postural?

Si la malformació del nadó no té un origen intrauterí o provocada per un part complicat, cal tenir cura amb el coixí on la criatura recolza el cap.

Evidentment els tractaments mèdics, com l’osteopatia o la pediatria, funcionen molt bé per a corregir aquesta afecció. Tanmateix, es realitzen en moments puntuals del dia o la setmana. En canvi, el coixí és l’element que exerceix més pressió sobre ossos del cap del nadó durant moltes hores al dia, cada dia de la setmana, durant totes les setmanes dels primers mesos de vida. Per tant, és de vital importància que aquest coixí sigui adequat.


FAQ – Preguntes Freqüents sobre la plagiocefàlia

El meu nadó té una mal formació al cap, puc comprar cascs ortopèdics per a corregir-la?

NO! Els únics que poden subministrar aquests tractaments ortopèdics són, exclusivament, els pediatres autoritzats.

Sota cap concepte intentis corregir tu mateix o tu mateixa una plagiocefàlia, això és feina d’un especialista!

Puc trobar coixins adequats per a la plagiocefàlia?

, es poden trobar fàcilment coixins adequats per internet o en botigues per a nadons.

A més, és molt recomanable, visitar a un especialista per a assessorar-se correctament sobre l’ús d’aquests coixins. I fer una exploració del nadó amb el teu pediatre o osteòpata de confiança

Us deixem un parell d’exemples que podeu trobar fàcilment per Amazon.

Per què són importants aquests coixins?

Aquests coixins tenen un disseny ergonòmic que afavoreix la bona col·locació de l’os occipital, evita l’excés de pressió sobre el crani, predisposant al nadó a tenir el cap ben col·locat i en una bona postura.

Posa’t en contacte amb nosaltres si necessites assessorament

Bibliografia

Xavier Hugas

Xavier Hugas

Osteòpata D.O. i gerent de PHYSIO.

Sobre PHYSIO

PHYSIO és un centre mèdic de Girona especialitzat a guarir o pal·liar el dolor i afeccions de persones de totes les edats mitjançant l’osteopatia, la fisioteràpia, massatges i altres teràpies físiques.

Segueix-nos a

Cercador de continguts

Altres articles del blog

Els nostres serveis principals

Ens vols enviar un missatge?