Prevenció de l’escoliosi 101: Hàbits senzills per protegir la columna vertebral

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
L'escoliosi és una afecció que provoca la curvatura lateral de la columna vertebral. La curvatura pot variar de lleu a greu, i pot afectar diferents parts de la columna vertebral.
Escoliosis tratamiento

Apartats de l'article

L’escoliosi és una malaltia que afecta la curvatura de la columna vertebral. És una afecció freqüent que afecta tant nens com adults. Tot i això, amb la detecció precoç i la prevenció, és possible reduir el risc de desenvolupar escoliosi. En aquest article parlarem de l’escoliosi, les causes i els símptomes, i la importància de la prevenció. També veurem el paper de l’exercici i la fisioteràpia en la prevenció de l’escoliosi, juntament amb hàbits senzills que poden ajudar a protegir la columna vertebral.

Què és l’escoliosi?

L’escoliosi és una afecció que provoca la curvatura lateral de la columna vertebral. La curvatura pot variar de lleu a greu, i pot afectar diferents parts de la columna vertebral. L’escoliosi pot aparèixer a qualsevol edat, però es diagnostica amb més freqüència en nens i adolescents. Segons la Fundació Nacional d’Escoliosi, aproximadament el 2-3% de la població pateix escoliosi.

Què és l'escoliosi: Croquis d'una columna vertebral torta per l'escoliosi

Causes de l’escoliosi

Se’n desconeix la causa exacta de l’escoliosi. Tot i això, hi ha diversos factors que poden contribuir al desenvolupament de l’escoliosi. Entre aquests s’inclouen la genètica, els desequilibris musculars i els trastorns neurològics. En alguns casos, l’escoliosi pot estar causada per afeccions mèdiques subjacents com ara la paràlisi cerebral o la distròfia muscular.

Símptomes de l’escoliosi

Els símptomes de l’escoliosi poden variar en funció de la gravetat de la curvatura. Algunes persones amb escoliosi poden no experimentar cap símptoma, mentre que d’altres poden experimentar mal d’esquena, espatlles o malucs desiguals i dificultat per respirar. En casos greus, l’escoliosi pot causar compressió dels pulmons i altres òrgans, cosa que pot provocar greus complicacions de salut.

La importància de la prevenció de l’escoliosi

La prevenció és clau quan es tracta d’escoliosi. La detecció i tractament precoços poden ajudar a evitar que l’afecció progressi i provoqui greus complicacions de salut. La prevenció també pot ajudar a reduir la necessitat de tractaments invasius com ara la cirurgia. En prendre mesures per prevenir l’escoliosi, les persones poden millorar la salut general de la columna vertebral i reduir el risc de desenvolupar altres afeccions relacionades amb la columna vertebral.

El paper de l’exercici en la prevenció de l’escoliosi

L’exercici és una part important de la prevenció de l’escoliosi. L’exercici regular pot ajudar a millorar la força muscular i la flexibilitat, cosa que pot ajudar a prevenir el desenvolupament de l’escoliosi. L’exercici també pot ajudar a reduir el risc de desenvolupar altres afeccions relacionades amb la columna vertebral, com ara mal d’esquena i hèrnies discals. Alguns dels millors exercicis per prevenir l’escoliosi són el ioga, el pilates i la natació.

El ioga és particularment beneficiós per a la prevenció de l’escoliosi, ja que ajuda a millorar la postura, enfortir els músculs centrals i augmentar-ne la flexibilitat. El pilates també és una gran opció, ja que se centra a enfortir els músculs centrals i millorar l’alineació general del cos. La natació és un exercici de baix impacte que pot ajudar a millorar la força muscular i la flexibilitat sense exercir pressió sobre la columna vertebral.

Fisioteràpia per a la prevenció de l’escoliosi

La fisioteràpia és una altra manera eficaç de prevenir l’escoliosi. La fisioteràpia consisteix en exercicis i estiraments dissenyats per millorar la postura, augmentar la força muscular i reduir els desequilibris musculars. La fisioteràpia també pot ajudar a reduir el dolor i les molèsties associades a l’escoliosi.

Un fisioterapeuta pot desenvolupar un programa d’exercicis personalitzat basat en les necessitats i objectius específics de cada persona. Aquest programa pot incloure exercicis per millorar la postura, enfortir els músculs centrals i augmentar-ne la flexibilitat. A més de l’exercici, la fisioteràpia també pot incloure altres tractaments com massatges i estimulació elèctrica.

tipos d'escoliosi

Hàbits senzills per protegir la columna vertebral

Hi ha diversos hàbits senzills que les persones poden adoptar per protegir la columna vertebral i prevenir l’escoliosi. Entre ells s’hi inclouen:

 • Mantenir una bona postura: Una bona postura és essencial per a la salut de la columna vertebral. Les persones han de seure i aixecar-se dretes, amb les espatlles enrere i els peus recolzats a terra.
 • Utilitzar mobiliari ergonòmic: Els mobles ergonòmics, com ara cadires i escriptoris, poden ajudar a reduir el risc de desenvolupar mal d’esquena i altres afeccions relacionades amb la columna vertebral.
 • Mantenir-se actiu: L’exercici regular és essencial per a la salut de la columna vertebral. Cal intentar fer com a mínim 30 minuts d’exercici al dia.
 • Seguir una dieta sana: Una dieta sana rica en calci i vitamina D pot ajudar a millorar la salut òssia i reduir el risc de desenvolupar escoliosi.
 • Evitar fumar: Fumar pot reduir la densitat òssia, cosa que pot augmentar el risc de desenvolupar escoliosi.

Aliments que ajuden en la prevenció de l’escoliosi

Una dieta sana pot tenir un paper clau en la prevenció de l’escoliosi. Els aliments rics en calci i vitamina D poden ajudar a millorar la salut òssia i reduir el risc de desenvolupar escoliosi. Alguns dels millors aliments per a la prevenció de l’escoliosi són:

 • Productes lactis: Els productes lactis com la llet, el formatge i el iogurt són rics en calci, que és essencial per a la salut òssia.
 • Verdures de fulla verda: Les verdures de fulla verda com els espinacs i la col arrissada són riques en calci i vitamina D, que poden ajudar a millorar la salut òssia.
 • Salmó: El salmó és ric en vitamina D, essencial per a la salut òssia.
 • Fruits secs i llavors: Els fruits secs i les llavors, com les ametlles i les pipes de gira-sol, són rics en calci i altres nutrients essencials.

Els beneficis d’una bona postura per prevenir l’escoliosi

Una bona posició és essencial per a la salut de la columna vertebral i pot ajudar a prevenir el desenvolupament de l’escoliosi. Una bona postura implica seure i aixecar-se dret, amb les espatlles enrere i els peus recolzats a terra. Alguns beneficis d’una bona postura són:

 • Reducció del risc de mal d’esquena: Una bona postura pot ajudar a reduir el risc de desenvolupar mal d’esquena i altres afeccions relacionades amb la columna vertebral.
 • Millora de la respiració: Una bona posició pot ajudar a millorar la funció pulmonar, facilitant la respiració.
 • Augment de l’energia: Una bona postura pot ajudar a millorar la circulació, la qual cosa pot conduir a un augment dels nivells d’energia.

Conclusió: Actueu ara per prevenir l’escoliosi

L’escoliosi és una malaltia freqüent que pot afectar tant nens com adults. Tot i això, amb la detecció precoç i la prevenció, és possible reduir el risc de desenvolupar escoliosi. L’exercici, la fisioteràpia i els hàbits senzills com mantenir una bona postura i seguir una dieta sana poden ajudar a prevenir l’escoliosi. Prenent mesures per prevenir l’escoliosi, les persones poden millorar la salut general de la columna vertebral i reduir el risc de desenvolupar altres afeccions relacionades amb la columna vertebral. Així doncs, actueu ara per prevenir l’escoliosi i protegir la vostra columna vertebral per a un futur saludable.

**Actueu ara i consulteu un fisioterapeuta per desenvolupar un programa d’exercicis personalitzat per a la prevenció de l’escoliosi.

Guillem Hugas

Guillem Hugas

Osteòpata D.O.

Sobre PHYSIO

PHYSIO és un centre mèdic de Girona especialitzat a guarir o pal·liar el dolor i afeccions de persones de totes les edats mitjançant l’osteopatia, la fisioteràpia, massatges i altres teràpies físiques.

Segueix-nos a

Cercador de continguts

Altres articles del blog

Els nostres serveis principals

Ens vols enviar un missatge?