Què és la gonartrosi de genoll: símptomes, causes i tractaments

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
La Gonartrosis de genoll és una malaltia articular, molt relacionada amb el sobrepes, però també amb el sobreesforç. Avui tractarem aquests temes en aquest article
gonartrosis de genoll

Apartats de l'article

La gonartrosi de genoll, també coneguda com a artrosi de genoll, és un trastorn articular degeneratiu que afecta les articulacions del genoll. És una afecció freqüent que pot causar dolor, rigidesa i inflor al genoll. És una afecció progressiva que pot fer que l’articulació es torni inestable i causar dificultats en les activitats quotidianes. Aquest article tractarà sobre les causes de la gonartrosi, el diagnòstic i la classificació de la gonartrosi, i les opcions de tractament per a la gonartrosi.

Què és la gonartrosi?

La gonartrosi és un trastorn articular degeneratiu del genoll. És un tipus d’artrosi, una malaltia en què el cartílag de l’articulació es desgasta, cosa que provoca dolor, rigidesa i inflor. El genoll és l’articulació més gran i complexa del cos i està composta per ossos, lligaments, músculs i tendons. A mesura que el cartílag del genoll es desgasta, els ossos de l’articulació freguen entre si, provocant dolor i rigidesa. Amb el temps, l’articulació es pot tornar inestable, cosa que dificulta les activitats quotidianes.

El símptoma més comú de la gonartrosi és el dolor al genoll. Aquest dolor pot ser agut i punxant, o pot ser dolor sord que empitjora amb l’activitat. També és freqüent la rigidesa del genoll. La rigidesa pot aparèixer quan l’articulació no s’utilitza durant un període de temps, o pot ser persistent. El genoll també es pot inflar, cosa que pot ser deguda a l’acumulació de líquid al voltant de l’articulació.

Causes de la gonartrosi

La gonartrosi està causada per una combinació de factors que poden provocar la degeneració de l’articulació. La causa més comuna de la gonartrosi és el desgast a causa de l’envelliment. A mesura que envellim, les nostres articulacions perden flexibilitat i el cartílag de l’articulació es desgasta, cosa que provoca dolor i rigidesa. Altres factors que poden contribuir a l’aparició de la gonartrosi són:

  • Lesions: Les lesions a l’articulació del genoll poden causar inflamació i danys al cartílag, cosa que provoca dolor i rigidesa.
  • Sobrepès: El sobrepès pot exercir una pressió addicional sobre l’articulació del genoll, cosa que provoca inflamació i danys al cartílag.
  • genètica: La genètica pot tenir un paper en el desenvolupament de la gonartrosi.

Diagnòstic de la gonartrosi

El diagnòstic de la gonartrosi el fa un metge (en el nostre cas un osteòpata) que, en primer lloc, farà una història clínica i durà a terme una exploració física del genoll. Poden utilitzar radiografies, ressonàncies magnètiques i tomografies computaritzades per avaluar l’articulació del genoll i determinar la gravetat de l’afecció. Les radiografies mostraran qualsevol signe de degeneració de l’articulació i poden ajudar a descartar altres causes de mal de genoll. La ressonància magnètica i la tomografia computada poden proporcionar imatges detallades de l’articulació del genoll per ajudar a determinar l’abast del dany.

Un cop realitzat el diagnòstic, el metge assignarà un grau a la gonartrosi. Aquest grau ajudarà a determinar el millor pla de tractament per al pacient. El sistema de classificació de la gonartrosi es basa en el grau de dany de l’articulació i pot anar del grau 1 al 4. El grau 1 és la forma més lleu de gonartrosi. El grau 1 és la forma més lleu de gonartrosi i el grau 4 és la més greu.

gonartrosi tractament girona: esquema del cartilag del genoll on s'observa el deteriorament per gonartrosi

Classificació de la gonartrosi

La gonartrosi es classifica en funció de la gravetat de la malaltia. El grau 1 és la forma més lleu i es caracteritza per una degeneració articular mínima i absència de dolor i inflor. El grau 2 es caracteritza per una degeneració articular lleu i una mica de dolor i inflor. El grau 3 es caracteritza per una degeneració articular moderada i dolor i inflor. El grau 4 és la forma més greu i es caracteritza per una degeneració articular greu i dolor i inflor.

El grau de gonartrosi determinarà el millor pla de tractament per al pacient. Les formes lleus de gonartrosi poden tractar-se amb canvis en l’estil de vida i els medicaments. Les formes moderades de gonartrosi poden requerir fisioteràpia, injeccions o cirurgia. Les formes greus de gonartrosi poden requerir la substitució total de l’articulació.

Opcions de tractament de la gonartrosi

El tractament de la gonartrosi es basa en la gravetat de la malaltia. Les formes lleus de gonartrosi poden tractar-se sovint amb canvis en l’estil de vida i medicaments. Aquests canvis en l’estil de vida inclouen mantenir un pes saludable, evitar activitats que suposin un esforç addicional per al genoll i fer regularment exercicis de baix impacte. Per reduir el dolor i la inflor es poden utilitzar medicaments com els antiinflamatoris no esteroïdals (AINE) i els corticoesteroides.

Les formes moderades de gonartrosi poden requerir fisioteràpia, injeccions o cirurgia. La fisioteràpia pot ajudar a millorar l’amplitud de moviment i enfortir els músculs que envolten el genoll. Poden utilitzar injeccions d’àcid hialurònic per lubricar l’articulació i reduir el dolor i la inflor. La cirurgia pot ser necessària per eliminar el cartílag fet malbé o reparar un lligament trencat.

Les formes greus de gonartrosi poden requerir una substitució total de l’articulació. Aquesta cirurgia consisteix a extirpar l’articulació feta malbé i substituir-la per una articulació de metall i plàstic. Aquesta cirurgia es pot utilitzar per alleujar el dolor i millorar la funció.

Fisioteràpia de la gonartrosi

La fisioteràpia és una part important del tractament de la gonartrosi. La fisioteràpia pot ajudar a millorar l’amplitud de moviment, enfortir els músculs que envolten el genoll i reduir el dolor i la inflor. La fisioteràpia també pot ajudar a millorar l’equilibri, la coordinació i la marxa.

Entre els exercicis més comuns utilitzats a la fisioteràpia per a la gonartrosi s’hi inclouen exercicis d’amplitud de moviment, exercicis d’estirament i exercicis d’enfortiment. Els exercicis d’amplitud de moviment poden ajudar a millorar la flexibilitat i reduir la rigidesa. Els exercicis d’estirament poden ajudar a millorar la flexibilitat i reduir la tensió muscular. Els exercicis de reforç poden ajudar a millorar la força muscular i reduir el dolor.

Osteopatia per a la gonartrosi

L’osteopatia és una forma de teràpia manual que es fa servir per tractar afeccions musculoesquelètiques. Les tècniques osteopàtiques poden ajudar a reduir el dolor, millorar l’amplitud de moviment i millorar l’equilibri muscular. Les tècniques més comunes utilitzades en l’osteopatia per a la gonartrosi inclouen el massatge de teixits tous, la mobilització articular i la manipulació.

El massatge de parts toves pot ajudar a reduir el dolor, millorar l’amplitud de moviment i reduir la inflamació. La mobilització articular pot ajudar a millorar l’amplitud de moviment i reduir la rigidesa. La manipulació pot ajudar a reduir el dolor, millorar l’amplitud de moviment i restablir el funcionament normal de l’articulació.

Control del pes a la gonartrosi

El control del pes és una part important del tractament de la gonartrosi. El sobrepès pot exercir una pressió addicional sobre l’articulació del genoll, cosa que provoca inflamació i danys al cartílag. Perdre pes pot ajudar a reduir el dolor i millorar la funció.

És important fer canvis saludables en l’estil de vida per perdre pes. Això inclou seguir una dieta sana, fer exercici amb regularitat i evitar activitats que sobrecarreguin el genoll. També és important mantenir un pes saludable un cop aconseguit.

Gonartrosi símptomes un home vell es posa les mans al genoll de dolor

Cirurgia de la gonartrosi

La cirurgia és una opció per tractar la gonartrosi. La cirurgia es pot utilitzar per extirpar el cartílag danyat o reparar un lligament trencat. En alguns casos, pot ser necessària la substitució total de l’articulació. Aquesta cirurgia consisteix a extirpar l’articulació feta malbé i substituir-la per una articulació de metall i plàstic.

La cirurgia sol reservar-se per a casos greus de gonartrosi que no responen a altres tractaments. La cirurgia pot servir per alleujar el dolor i millorar la funció, però no és una cura per a la gonartrosi. La recuperació després de la cirurgia pot trigar uns quants mesos.

Recuperació i rehabilitació de la gonartrosi

La recuperació i rehabilitació després de la cirurgia de la gonartrosi pot portar uns quants mesos. Durant aquest temps, és important seguir les instruccions del metge i del fisioterapeuta.

El primer pas en el procés de rehabilitació és reduir el dolor i la inflor. Això es pot fer amb medicaments, teràpia de fred i repòs. Quan el dolor i la inflamació hagin remès, es pot recórrer a la fisioteràpia per millorar l’amplitud de moviment, la força i l’equilibri.

L’objectiu de la rehabilitació és recuperar tota l’amplitud de moviment i la força de l’articulació del genoll. Això es pot fer amb exercicis, estiraments i enfortiment. Un cop restablert l’articulació del genoll, és important mantenir un estil de vida saludable i evitar activitats que puguin causar més danys a l’articulació.

En resum

La gonartrosi de genoll és una afecció freqüent que pot causar dolor, rigidesa i inflor al genoll. Està causada per una combinació de factors que inclouen el desgast a causa de l’envelliment, les lesions i el sobrepès. El diagnòstic de la gonartrosi es basa en una exploració física i les proves d’imatge. El tractament de la gonartrosi es basa en la gravetat de l’afecció i pot incloure canvis en l’estil de vida, la medicació, la fisioteràpia, l’osteopatia, el control del pes i la cirurgia. La recuperació i la rehabilitació després de la intervenció poden durar diversos mesos. Si teniu algun dubte sobre la gonartrosi de genoll, podeu posar-vos en contacte amb el vostre metge o trucar al 972 20 71 62 per rebre assessorament o tractament.

Guillem Hugas

Guillem Hugas

Osteòpata D.O.

Sobre PHYSIO

PHYSIO és un centre mèdic de Girona especialitzat a guarir o pal·liar el dolor i afeccions de persones de totes les edats mitjançant l’osteopatia, la fisioteràpia, massatges i altres teràpies físiques.

Segueix-nos a

Cercador de continguts

Altres articles del blog

Els nostres serveis principals

Ens vols enviar un missatge?