Fascitis plantar: Símptomes, causes i opcions de tractament

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
La fascitis plantar és una afecció de la planta del peu molt comuna en la vida diària. Avui posarem noms, causes i tractaments a aquesta afecció.
Una dona asseguda a terra es fa un massatge a la zona de dolor de la fascitis plantar

Apartats de l'article

La fascitis plantar és una afecció comuna i dolorosa que afecta el taló i la planta del peu. És una afecció que afecta la banda gruixuda de teixit, coneguda com a fàscia plantar, que recorre la part inferior del peu i connecta l’os del taló amb els dits. Solen patir-la les persones que romanen dempeus durant llargs períodes de temps, com els atletes, els corredors i els qui romanen drets durant períodes prolongats. En aquest article parlarem dels símptomes, les causes i les opcions de tractament disponibles per a la fascitis plantar.

Què és la fascitis plantar?

La fascitis plantar és una afecció que afecta la fàscia plantar, el lligament que connecta l’os del taló amb els dits del peu. La fàscia plantar sosté l’arc del peu i ajuda a absorbir l’impacte en caminar o córrer. Quan la fàscia plantar se sobrecarrega o es tensa, pot inflamar-se i causar dolor al taló i la planta del peu. La fascitis plantar és més freqüent en atletes i corredors, però també pot afectar persones que romanen dempeus durant períodes prolongats, com ara infermeres i treballadors de la construcció.

El dolor associat a la fascitis plantar pot variar de lleu a intens i sol experimentar-se al matí, quan el peu es recolza a terra per primera vegada o després d’estar assegut durant un llarg període de temps. A mesura que avança el dia, el dolor pot ser menys intens i alleujar-se amb repòs i/o gel. El dolor sol localitzar-se a la part inferior del taló, però també es pot sentir a l’arc del peu.

Símptomes de la fascitis plantar

Símptomes de la fascitis plantar

El símptoma més comú de la fascitis plantar és un dolor agut i punxant al taló o la planta del peu. El dolor sol empitjorar al matí després d’un període d’inactivitat i pot millorar després d’algun moviment o activitat. Altres símptomes de la fascitis plantar són:

 • Dolor que empitjora en posar-se de peu o caminar
 • Dolor que empitjora en pujar escales o en posar-se de puntetes
 • Inflor al taló o la planta del peu
 • Sensibilitat al taló o a la planta del peu
 • Rigidesa al taló o a la planta del peu

Causes de la fascitis plantar

La fascitis plantar està causada per lús excessiu o la tensió de la fàscia plantar. Pot ser el resultat d’activitats repetitives com ara córrer, caminar o romandre dret durant llargs períodes de temps. Altres causes de la fascitis plantar són:

 • Portar sabates que no proporcionen el suport adequat
 • Tenir peus plans o arcs alts
 • Tensió dels músculs del panxell
 • Marxa anormal
 • Tenir sobrepès

Diagnòstic de la fascitis plantar

El diagnòstic de la fascitis plantar sol basar-se en un examen físic i l’historial mèdic del pacient. El metge també pot sol·licitar radiografies o ressonàncies magnètiques per descartar altres possibles causes del dolor. Durant l’exploració física, el metge us examinarà els peus, les cames i l’esquena per buscar altres possibles causes del dolor.

Tractaments disponibles per a la fascitis plantar

Un cop confirmat el diagnòstic de fascitis plantar, hi ha diversos tractaments disponibles per ajudar a reduir el dolor i la inflamació. Entre ells s’hi inclouen:

 • Repòs: Prendre’s un descans de les activitats que agreugen el dolor pot ajudar a reduir la inflamació i el dolor.
 • Gel: Aplicar gel a la zona afectada durant 15-20 minuts diverses vegades al dia pot ajudar a reduir la inflamació i el dolor.
 • Analgèsics sense recepta: Els antiinflamatoris no esteroïdals (AINE) com l’ibuprofè o el naproxè poden ajudar a reduir el dolor i la inflamació.
 • Dispositius ortopèdics: L’ús de dispositius ortopèdics, com suports per a l’arc del peu o taloneres, pot ajudar a reduir la tensió a la fàscia plantar.
 • Fisioteràpia: Un fisioterapeuta pot ajudar a estirar i enfortir els músculs i lligaments del peu i la part inferior de la cama.
tractament de la fascitis plantar on es trepitja una pilota de tenis amb la planta del peu

Tractament fisioterapèutic de la fascitis plantar

La fisioteràpia pot ajudar a estirar i enfortir els músculs i els lligaments del peu i la part inferior de la cama. Els fisioterapeutes poden ajudar a millorar l’amplitud de moviment, reduir el dolor i la inflamació i millorar la funció i la mobilitat en general. Entre els tractaments fisioterapèutics habituals per a la fascitis plantar s’hi inclouen:

 • Exercicis d’estirament: Els exercicis d’estirament poden ajudar a millorar la flexibilitat i l’amplitud de moviment del peu i la part inferior de la cama.
 • Exercicis d’enfortiment: Els exercicis d’enfortiment poden ajudar a millorar la força dels músculs i lligaments del peu i de la part inferior de la cama.
 • Massatges: El massatge pot ajudar a reduir el dolor i la inflamació, ia millorar la funció i la mobilitat en general.
 • Ultrasons: Els ultrasons poden ajudar a reduir el dolor i la inflamació en augmentar el flux sanguini a la zona afectada.

Tractament osteopàtic de la fascitis plantar

El tractament osteopàtic també pot ser beneficiós per al tractament de la fascitis plantar. Els osteòpates utilitzen diverses tècniques, com ara el massatge dels teixits tous, la mobilització articular i la manipulació, per reduir el dolor i la inflamació, millorar l’amplitud de moviment i millorar la funció i la mobilitat en general. El tractament osteopàtic també pot incloure l’ús de l’acupuntura o punció seca per reduir el dolor i la inflamació.

Remeis casolans per a la fascitis plantar

També hi ha una varietat de remeis casolans que es poden utilitzar per ajudar a reduir el dolor i la inflamació associats amb la fascitis plantar. Entre ells s’hi inclouen:

 • Gel: Aplicar gel a la zona afectada durant 15-20 minuts diverses vegades al dia per reduir la inflamació i el dolor.
 • Repòs: Descansar de les activitats que agreugen el dolor.
 • Dispositius ortopèdics: Utilitza suports per a l’arc del peu o taloneres per reduir la tensió a la fàscia plantar.
 • Estiraments: estireu els músculs i lligaments del peu i de la part inferior de la cama per millorar la flexibilitat i l’amplitud de moviment.
 • Enfortiment: Enfortir els músculs i lligaments del peu i de la part inferior de la cama per millorar la funció i la mobilitat generals.

Consells de prevenció de la fascitis plantar

Hi ha algunes mesures que pot prendre per ajudar a prevenir la fascitis plantar:

 • Utilitzeu calçat que us proporcioni un suport adequat.
 • Estirar i enfortir els músculs i lligaments del peu i de la part inferior de la cama.
 • Mantenir un pes saludable.
 • Evitar les activitats que sobrecarreguin la fàscia plantar.
 • Fer pauses freqüents per descansar els peus.

En resum

La fascitis plantar és una malaltia freqüent i dolorosa que afecta el taló i la planta del peu. Està causada per l’ús excessiu o la sobrecàrrega de la fàscia plantar i la poden patir els atletes i corredors, així com les persones que romanen dempeus durant períodes prolongats. Els símptomes de la fascitis plantar inclouen dolor al taló o la planta del peu, inflor, sensibilitat i rigidesa. Hi ha diversos tractaments per a la fascitis plantar, com repòs, gel, medicaments, dispositius ortopèdics, fisioteràpia, tractament osteopàtic i remeis casolans. A més, hi ha mesures que pot prendre per prevenir la fascitis plantar, com portar calçat que proporcioni un suport adequat i estirar i enfortir els músculs i lligaments del peu i la part inferior de la cama.

Si sent dolor al taló oa la planta del peu, és important que parli amb el seu metge per determinar la causa i rebre el tractament adequat. Amb el tractament adequat, podrà reduir el dolor i millorar-ne la mobilitat.

Guillem Hugas

Guillem Hugas

Osteòpata D.O.

Sobre PHYSIO

PHYSIO és un centre mèdic de Girona especialitzat a guarir o pal·liar el dolor i afeccions de persones de totes les edats mitjançant l’osteopatia, la fisioteràpia, massatges i altres teràpies físiques.

Segueix-nos a

Cercador de continguts

Altres articles del blog

Els nostres serveis principals

Ens vols enviar un missatge?