Alleujar la distensió abdominal: Els millors aliments i suplements per a un intestí saludable

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
L'abdomen inflat és un problema que afecta moltes persones, i pot ser molt incòmode. Si vols alleujar la distensió abdominal, hi ha alguns productes que et poden ajudar. Per exemple, els suplements de probiòtics i enzims digestives poden ajudar a millorar la digestió, reduint la inflamació abdominal.
que tomar para la distension abdominal

Apartats de l'article

La distensió abdominal és una condició comuna que afecta moltes persones. Es produeix quan l’abdomen se sent inflat i ple de gas, cosa que pot causar incomoditat i dolor. La distensió pot ser temporal o crònica i pot ser causada per una varietat de factors, incloent-hi la dieta, l’estrès, la manca d’exercici i certes afeccions mèdiques.

Els símptomes de la distensió abdominal poden variar segons la persona i la causa subjacent. Alguns símptomes comuns inclouen un augment en la mida de l’abdomen, una sensació de plenitud o pressió a l’estómac, dolor o rampes abdominals, eructes i flatulències. També hi pot haver canvis en els hàbits intestinals, com ara restrenyiment o diarrea, així com nàusees i vòmits en alguns casos.

Si experimentes distensió abdominal de manera regular o els símptomes són severs, és important consultar un metge per descartar qualsevol problema de salut subjacent. No obstant això, en molts casos, la distensió abdominal es pot alleujar amb canvis en la dieta i l’estil de vida.

Causes de la distensió abdominal

Hi ha diverses causes de la distensió abdominal, algunes de les quals es poden controlar amb canvis a la dieta i l’estil de vida. Algunes causes comunes inclouen:

 • Dieta inadequada: Menjar aliments alts en greixos, sucres i sal pot causar distensió abdominal. A més, consumir massa fibra o no suficient fibra també pot contribuir a la inflor.
 • Intolerància a certs aliments: Algunes persones poden ser intolerants a certs aliments, com els lactis o el gluten, cosa que pot causar distensió abdominal.
 • Estrenyiment: El restrenyiment pot fer que el gas s’acumuli a l’intestí, cosa que provoca inflor i dolor.
 • Síndrome de l’intestí irritable (SII): Aquesta afecció causa inflamació a l’intestí i pot provocar distensió abdominal, dolor i canvis en els hàbits intestinals.
 • Malaltia celíaca: La malaltia celíaca és una afecció autoimmune que causa una reacció adversa al gluten, cosa que pot resultar en distensió abdominal i altres símptomes.
 • Estrès: L’estrès pot afectar la funció del sistema digestiu i provocar distensió abdominal.
Un noi amb les mans al ventre que es pregunta què prendre per a la distensió abdominal

Com alleujar la distensió abdominal amb aliments

Una de les maneres més efectives d’alleujar la distensió abdominal és a través de canvis en la dieta. Alguns consells per millorar la digestió i reduir la inflor inclouen:

 • Menjar lentament: Menjar massa ràpid pot causar que empassis aire, cosa que pot provocar inflor. Pren-te el teu temps per mastegar i assaborir el teu menjar.
 • Evitar els aliments que causen gasos: Alguns aliments són coneguts per causar gasos i distensió abdominal, com els llegums, les cols de Brussel·les, la coliflor i la ceba. Tracta de limitar aquests aliments si et causen problemes.
 • Augmentar la ingesta de fibra: La fibra ajuda a mantenir el sistema digestiu en moviment i pot ajudar a alleujar el restrenyiment, una de les causes de la distensió abdominal. Assegureu-vos d’augmentar gradualment la fibra en la vostra dieta i beure suficient aigua per ajudar a moure-la a través del vostre sistema.
 • Beure aigua: Mantenir-se hidratat és essencial per a una bona digestió i pot ajudar a reduir la inflor.
 • Evitar les begudes carbonatades: Les begudes gasoses poden causar inflor i distensió abdominal.

Els millors aliments per a un intestí saludable

Incloure aliments específics a la teva dieta pot ajudar a millorar la salut intestinal i reduir la distensió abdominal. Alguns dels millors aliments per a un intestí saludable inclouen:

 • Iogurt: El iogurt conté probiòtics, que són bacteris beneficiosos que poden ajudar a millorar la digestió i disminuir la inflor.
 • Gingebre: El gingebre té propietats antiinflamatòries i pot ajudar a alleujar la distensió abdominal i el dolor.
 • Cogombres: El cogombre és baix en calories i alt en aigua, cosa que pot ajudar a reduir la inflor i promoure la digestió.
 • Carxofa: La carxofa és rica en fibra i pot ajudar a millorar la digestió i alleujar el restrenyiment.
 • Plàtan: Els plàtans són una bona font de potassi, la qual cosa pot ajudar a reduir la retenció de líquids i la inflor.

Suplements per a un intestí saludable: probiòtics, enzims digestius i més

A més d’una dieta equilibrada, hi ha diversos suplements que poden ajudar a millorar la salut intestinal i alleujar la distensió abdominal. Alguns dels suplements més efectius inclouen:

 • Probiòtics: Els probiòtics són bacteris beneficiosos que poden ajudar a equilibrar la flora intestinal i millorar la digestió. Es poden trobar en forma de suplements o en aliments fermentats, com el quefir i el xucrut.
 • Enzims digestius: Els enzims digestius poden ajudar a descompondre els aliments a l’estómac i facilitar una millor digestió. Aquests suplements poden ser especialment útils per a aquells amb intoleràncies a certs aliments o problemes digestius.
 • Fibra: Els suplements de fibra poden ajudar a alleujar el restrenyiment i millorar la digestió, cosa que pot reduir la distensió abdominal.
 • Oli de menta: L’oli de menta s’ha utilitzat durant molt de temps per alleujar problemes digestius, inclosa la distensió abdominal i el dolor. Es pot prendre en forma de càpsules o afegir unes gotes a un got d’aigua calenta.

Canvis a l’estil de vida per alleujar la distensió abdominal

A més d’ajustar la dieta i prendre suplements, hi ha diversos canvis a l’estil de vida que poden ajudar a alleujar la distensió abdominal:

 • Fer exercici regularment: L’exercici pot ajudar a millorar la digestió i reduir la inflor. Tracta d’incorporar activitats de baix impacte, com ara caminar, nedar o ioga a la teva rutina diària.
 • Controlar l’estrès: L’estrès pot afectar negativament la funció digestiva i contribuir a la distensió abdominal. Troba maneres de manejar l’estrès, com ara la meditació, l’exercici o la teràpia.
 • Evitar fumar: Fumar pot danyar el sistema digestiu i provocar distensió abdominal. Si fumes, considera buscar ajuda per deixar-ho.
 • Limitar el consum d’alcohol: L’alcohol pot irritar l’estómac i empitjorar la distensió abdominal. Tracta de limitar el teu consum d’alcohol o eliminar-lo del tot.

Maneig de la síndrome de l’intestí irritable (SII) i el dolor abdominal

La síndrome de l’intestí irritable (SII) és una afecció comuna que pot causar distensió abdominal, dolor i canvis als hàbits intestinals.

Per manejar el SII i reduir la distensió abdominal, és important identificar i evitar els aliments desencadenants, que poden variar segons la persona. Alguns aliments comuns que poden causar símptomes del SII inclouen productes lactis, aliments rics en greixos, aliments fregits, aliments picants i aliments rics en fibra insoluble, com el segó de blat.

A més, alguns canvis a l’estil de vida poden ajudar a manejar el SII i reduir la distensió abdominal. Aquests inclouen fer exercici regularment, controlar l’estrès i seguir un horari regular de menjars i evacuacions intestinals.

En alguns casos, el metge pot receptar medicaments per ajudar a alleujar els símptomes del SII, com antiespasmòdics, laxants o medicaments per reduir la producció de gas.

Si experimentes dolor abdominal intens o tens altres símptomes preocupants, és important buscar atenció mèdica immediatament per descartar qualsevol problema de salut subjacent.

Una dona amb les mans al ventre es pregunta que prendre per a al distensió abdominal

Quan veure un metge per la distensió abdominal

Tot i que la distensió abdominal és comuna i generalment no és motiu de preocupació, hi ha moments en què és important buscar atenció mèdica. Algunes situacions en què has de buscar atenció mèdica inclouen:

 • Dolor abdominal intens o persistent
 • Febre
 • Nàusees i vòmits
 • Pèrdua de pes inexplicable
 • Canvis en els hàbits intestinals sobtats
 • Sang a la femta

Consells per prevenir la distensió abdominal

Si sou propens a la distensió abdominal, hi ha algunes coses que podeu fer per prevenir-la. Aquests inclouen:

 • Menjar a poc a poc i mastegar bé els aliments.
 • Limitar el consum d’aliments que causen gasos.
 • Augmentar gradualment la ingesta de fibra i beure prou aigua.
 • Fer exercici regularment i controlar l’estrès.
 • Evitar fumar i limitar el consum d’alcohol.

Conclusió

La distensió abdominal pot ser una condició incòmoda i dolorosa, però hi ha moltes maneres d’alleujar-la. Ajustar la dieta i prendre suplements pot ajudar a millorar la salut intestinal i reduir la inflor. A més, fer canvis en l’estil de vida, com ara fer exercici regularment i controlar l’estrès, pot ajudar a prevenir la distensió abdominal.

Si experimentes símptomes greus o persistents, és important cercar atenció mèdica per descartar qualsevol problema de salut subjacent. Amb els canvis adequats a la dieta i l’estil de vida, pots alleujar la distensió abdominal i millorar la teva salut intestinal en general. Cuida el teu cos i el teu cos et cuidarà a tu!

Si necessiteu més assessorament sobre la distensió abdominal o el còlon irritable, o necessiteu tractament en fisioteràpia o en osteopatia podeu posar-vos en contacte trucant al 972 20 71 62 o enviant-nos un missatge des de la nostra pàgina de contacte i estarem encantats de respondre us el més aviat possible.

Podeu trobar més informació sobre la distensió abdominal a la wikipedia: Distensió abdominal.

Xavier Hugas

Xavier Hugas

Osteòpata D.O. i gerent de PHYSIO.

Sobre PHYSIO

PHYSIO és un centre mèdic de Girona especialitzat a guarir o pal·liar el dolor i afeccions de persones de totes les edats mitjançant l’osteopatia, la fisioteràpia, massatges i altres teràpies físiques.

Segueix-nos a

Cercador de continguts

Altres articles del blog

Els nostres serveis principals

Ens vols enviar un missatge?