Quins músculs treballa la roda abdominal: 4 exercicis, beneficis i preparació

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Parlem ara de la roda abdominal, un aparell d'entrenament per als músculs abdominals. Explica com utilitzar-lo i quins músculs es treballen, que inclouen els abdominals rectes, els oblicus i els músculs de la part inferior de l'esquena.
que musculos trabaja la rueda abdominal

Apartats de l'article

La roda abdominal és una eina extremadament útil i eficaç per treballar i enfortir els músculs de l’àrea abdominal, també coneguda com el nucli. Moltes persones poden no estar familiaritzades amb aquesta eina, però una vegada que la provis, t’adonaràs de com és d’increïble per al teu entrenament. En aquest article, explorarem detalladament els músculs que treballa La roda abdominal, els beneficis del seu ús, com preparar-se per a l’entrenament, exercicis per a principiants i avançats, i molt més.

Músculs treballats per la roda abdominal

La rodeta abdominal és un dispositiu simple, però altament efectiu per treballar diversos grups de músculs. Aquí hi ha una llista dels principals músculs que treballa La roda abdominal:

 • Recte abdominal: Aquest és el múscul que s’estén des de la part inferior de l’estern fins a la part superior del pubis. És el múscul principal treballat per la rodeta abdominal i és responsable de la flexió del tronc.
 • Oblicus externs i interns: Aquests músculs es troben als costats de l’abdomen i s’estenen des de les costelles fins a la pelvis. Ajuden a la rotació i la inclinació lateral del tronc.
 • Abdomen transversal: Aquest múscul es troba sota els oblics i és responsable de l’estabilització de la columna vertebral i la pelvis.
 • Erector de la columna vertebral: Aquests músculs es troben al llarg de la columna vertebral i són responsables de l’extensió i estabilització de la columna vertebral.
qué músculos trabaja la rueda abdominal

Beneficis de fer servir la roda abdominal

L’ús regular de la roda abdominal ofereix nombrosos beneficis per a la salut i la condició física. Alguns d’aquests beneficis inclouen:

 • Enfortiment del nucli: La rodeta abdominal és excel·lent per enfortir els músculs del nucli, cosa que alhora ajuda en l’estabilització de la columna vertebral i la pelvis, millorant la postura i prevenint lesions.
 • Millora de la flexibilitat: A mesura que enforteixis els músculs abdominals, també treballaràs en millorar la flexibilitat i el rang de moviment de la columna vertebral, cosa que pot ser beneficiós per prevenir lesions i millorar el rendiment esportiu.
 • Estimulació de la pèrdua de greix: En treballar intensivament els músculs del nucli, la roda abdominal també pot ajudar a cremar calories i estimular la pèrdua de greix a l’àrea abdominal.
 • Millora de l’equilibri i la coordinació: L’ús de la rodeta abdominal també pot ajudar a millorar l’equilibri i la coordinació, ja que requereix que utilitzis diversos músculs per mantenir l’estabilitat mentre fas els exercicis.

Preparació per a l’entrenament amb roda abdominal

Abans de començar a fer servir la rodeta abdominal, és important preparar-se adequadament per garantir un entrenament segur i efectiu. Aquí hi ha alguns suggeriments per preparar-te:

 • Escalfament: Realitza un escalfament adequat abans de començar a fer servir la roda abdominal. Això pot incloure exercicis d’estirament i de mobilitat per als músculs del nucli i la columna vertebral, així com exercicis aeròbics lleugers per augmentar la circulació i la temperatura muscular.
 • Superfície adequada: Assegureu-vos de tenir una superfície adequada per realitzar els exercicis amb la rodeta abdominal. Una superfície plana i ferma és ideal, i pots fer servir una estoreta de ioga o d’exercici per a més comoditat i suport.
 • Vestimenta apropiada: Usa roba còmoda i ajustada que et permeti moure’t lliurement i no s’enredi la roda.
que músculos trabaja la rueda abdominal

Exercicis amb roda abdominal per a principiants

Si sou nous en l’ús de la roda abdominal, aquests exercicis per a principiants són un excel·lent punt de partida:

 • Roda abdominal de genolls: Comença en una posició de genolls amb la roda  abdominal davant teu. Col·loca les mans a la roda i, mantenint els braços rectes i el nucli apretat, empeny la roda cap endavant fins que el pit estigui a prop del terra. Després, utilitza els músculs del nucli per estirar la roda cap enrere cap a la posició inicial. Realitza de 8 a 12 repeticions.
 • Roda abdominal inclinada: Si trobeu que l’exercici anterior és massa difícil, podeu començar amb una versió inclinada. Col·loca una superfície inclinada, com un banc o una caixa d’exercicis, davant teu i col·loca la roda abdominal a la part superior. Realitza el mateix moviment que a l’exercici anterior, però amb l’ajuda de la inclinació per facilitar el moviment.

Exercicis avançats amb roda abdominal

Quan hagis dominat els exercicis per a principiants, pots avançar a aquests exercicis més desafiadors:

 • Roda abdominal en posició a peu dret: Comença dret amb la roda abdominal davant teu. Col·loca les mans a la roda i, mantenint les cames i els braços rectes, empeny la roda cap endavant fins que el teu cos estigui gairebé paral·lel a terra. Després, utilitza els músculs del nucli per estirar la roda cap enrere cap a la posició inicial. Realitza de 8 a 12 repeticions.
 • Roda abdominal amb una cama: Per augmentar la dificultat, pots fer l’exercici de roda abdominal en posició de genolls amb una cama aixecada del terra. Això desafiarà encara més els músculs del nucli i millorarà l’equilibri i la coordinació.

Errors comuns a evitar en fer servir la roda abdominal

 • Arquejar l’esquena: Assegureu-vos de mantenir l’esquena recta i el nucli atapeït durant tot el moviment. No permeteu que l’esquena s’arquegi, ja que això pot causar tensió i possibles lesions a la columna vertebral.
 • Usar els braços en lloc del nucli: L’enfocament principal dels exercicis de roda abdominal ha de ser el nucli. Assegureu-vos de no empènyer i estirar la roda amb els braços, sinó d’utilitzar els músculs abdominals per controlar el moviment.

Com incorporar la roda abdominal a la teva rutina de fisioteràpia

La roda abdominal pot ser una addició valuosa a la teva rutina de fisioteràpia, especialment si estàs treballant en la rehabilitació de lesions a la columna vertebral o al nucli. Consulta amb el teu fisioterapeuta sobre com incorporar la roda abdominal de manera segura i efectiva al teu pla de tractament.

que musculos trabaja la rueda abdominal 4

Altres exercicis per complementar el teu entrenament amb la roda abdominal

La roda abdominal és una eina excel·lent per enfortir els músculs del nucli, però també és beneficiós complementar el teu entrenament amb altres exercicis que treballin diferents àrees i funcions del nucli. Alguns exercicis que pots incloure a la teva rutina són:

 • Planxa: Aquest exercici isomètric és excel·lent per enfortir el nucli i millorar l’estabilitat de la columna vertebral. Comença en posició de planxa amb els avantbraços recolzats a terra i el cos en línia recta des de les espatlles fins als peus. Mantingues la posició durant 30 segons a 1 minut i repeteix diverses vegades.
 • Elevació de cames penjants: Aquest exercici s’enfoca als músculs abdominals inferiors i és excel·lent per millorar la força i l’estabilitat del nucli. Penja d’una barra i aixeca les cames cap amunt fins que estiguin paral·leles a terra. Mantingues la posició durant uns segons i baixa lentament les cames. Realitza de 8 a 12 repeticions.

Conclusió: Dominant la roda abdominal

La roda abdominal és una eina molt efectiva per enfortir els músculs del nucli i millorar l’estabilitat de la columna vertebral. En treballar els músculs abdominals, també milloraràs la flexibilitat i el rang de moviment, cosa que pot prevenir lesions i millorar el rendiment esportiu. Assegureu-vos de preparar-vos adequadament abans de començar l’entrenament amb la roda abdominal i evita els errors comuns per garantir la seguretat i l’eficàcia de l’exercici.

Comença amb exercicis per a principiants i avança gradualment a exercicis més desafiadors a mesura que et sentis més còmode i fort. Si estàs treballant en la rehabilitació de lesions, consulta amb un fisioterapeuta per incorporar la roda abdominal de manera segura i efectiva al teu pla de tractament. Complementa el teu entrenament amb altres exercicis que treballin diferents àrees i funcions del nucli per obtenir resultats òptims. Prova la roda abdominal i descobreix com pot millorar el teu entrenament i salut en general!

Si necessiteu més assessorament sobre exercicis amb la roda abdominal o necessiteu tractament en fisioteràpia o osteopatia podeu posar-vos en contacte amb nosaltres trucant al 972 20 71 62 o enviant-nos un missatge des de la nostra pàgina de contacte i estarem encantats de despondre-us el més aviat possible.

Més informació sobre els músculs abdominals a la wikipedia.

Més informació sobre els músculs dorsals a la wikipedia.

Guillem Hugas

Guillem Hugas

Osteòpata D.O.

Sobre PHYSIO

PHYSIO és un centre mèdic de Girona especialitzat a guarir o pal·liar el dolor i afeccions de persones de totes les edats mitjançant l’osteopatia, la fisioteràpia, massatges i altres teràpies físiques.

Segueix-nos a

Cercador de continguts

Altres articles del blog

Els nostres serveis principals

Ens vols enviar un missatge?