Fisioteràpia del Sól Pèlvic per a dones i homes

Conèixer què és la fisioteràpia del sòl pèlvic i quines són les problemàtiques més freqüents, es el primer pas per a trobar una solució a nombroses dolències.
Suelo pélvico - fisioterapia - PHYSIO Clínica d'Osteopatia i Fisioteràpia

Conèixer què és la fisioteràpia del sòl pelvià i quines són les problemàtiques més freqüents, es el primer pas per a trobar una solució a nombroses dolències. Volem que coneguis com la fisioteràpia, a través d’una valoració perineal, pot oferir-te una solució natural i duradora.

Aquesta efectiva fisioteràpia especialitzada tracta l’àmbit uroginecològic i l’anomenem fisioteràpia pelviperineal, una disciplina terapèutica que permet avaluar i tractar les disfuncions del sòl pelvià que, en molts casos patiu les dones que heu estat mares recentment o esteu en edat de menopausa. Els homes que han estat sotmesos a cirurgia de pròstata també soleu presentar alguna disfunció en el sòl pelvià.

Si no és el teu cas però presentes algun d’aquests símptomes, es possible que necessitis fisioteràpia pelviperineal:

  • Debilitat de la faixa abdominal
  • Pèrdues d’orina.
  • Canvis en el ritme a l’hora d’orinar
  • Dolor vaginal a la penetració.
  • Disminució de la sensibilitat en les relacions sexuals.

El primer pas, si vols una valoració, és acudir a un especialista com la Míriam Roldàn de la clínica de fisioteràpia Physio de Girona, on et farem una entrevista clínica amb l’objectiu d’obtenir la informació necessària per a poder dissenyar un tractament únic i personalitzat per a tu.

Després de l’entrevista caldrà també una exploració física  per detectar la funcionalitat interna i externa de la musculatura del sòl pelvià. En tot moment el o la fisioterapeuta t’acompanyaran i t’informaran del procés, així com de la teràpia posterior de rehabilitació. El nostre objectiu es aconseguir solucionar el teu problema i ensenyar-te a prevenir la seva reaparició mitjançant el coneixement del teu cos i exercicis de reforç.

Per si encara no tens clar què és el sòl pelvià

El sòl pelvià té un paper molt important en diverses funcions vitals, tot i que no en som conscients fins que sorgeix algun problema. També conegut com a perineu forma el conjunt de músculs i teixits que envolten la part inferior de la pelvis i es troben dividits en 2 tipus::

Suelo pélvico - fisioterapia - PHYSIO Clínica d'Osteopatia i Fisioteràpia
  • Superficial: La funció més important d’aquest grup és la sexual.
  • Profund: La principal funció és de suport dels òrgans i control dels esfínters.

Així doncs podem dir que les funcions del nostre sòl pelvià són:

  • Funció de continència el sòl pelvià controla els esfínters per una funció correcta en la micció i defecació
  • Funció de suport dels òrgans de la bufeta, l’úter, la vagina i el recte (òrgans intrapèlvics).
  • Funció sexual un sòl pelvià en òptimes condicions millora la qualitat de les relacions sexuals
  • Funció reproductiva en la dona és molt important durant el part, sobretot en la fase expulsiva.
  • Funció respiratòria En situacions d’augment de pressió intraabdominal el sòl pelvià ha d’actuar per contrarestar aquest augment.
  • Funció d’estabilització lumbar i pèlvica que ens ajudarà a mantenir l’estabilitat a l’hora d’estar drets, caminar i córrer, mantenint a ratlla possibles dolors o molèsties.

Mantenir en plena forma aquesta part del nostre cos és com podeu veure molt important. Una de les coses que aprenen els nostres clients és a localitzar-la, prendre consciència i sentir-la, i fins i tot a entrenar-la com qualsevol altre múscul per a millorar totes les funcions, tant voluntàries com involuntàries que controla.

Dues claus per a la prevenció i cura

El nostre sòl pelvià, hem de cuidar-lo abans de que apareguin els símptomes que ens indiquin que hi ha una afectació. Especialment si formem part de grups amb major propensió a tenir problemes, com el de futures mares, proximitat de la menopausa i en el cas dels homes si presenteu algun problema de pròstata.

Cuidar el teu sòl pelvià és més fàcil del que imagines, aquí t’indiquem alguns hàbits saludables:

  • Mantenir una correcta posició al WC
  • Tant la postura que utilitzem per miccionar i defecar, com la manera en que ho fem, són importants per la cura del sòl pelvià.
  • Abans de que aparegués el vàter, la gent feia les seves necessitats en la posició gatzoneta de manera que el recta adoptava una posició ideal per l’expulsió de la femta, actualment amb el vàter podem seguir aquests consells per tenir uns hàbits saludables:
  • Col·loca els peus sobre un tamboret de forma que els genolls quedin més elevats que els malucs.
  • Tingues la teva columna lumbar erecta
  • Obre els genolls i porta l’esquena endavant. 
  • Respira profundament i relaxa totalment el teu abdomen.
  • Relaxa l’esfínter anal i deixa sortir l’aire per la boca en el moment que empenys la femta. Mai tens que forçar o empènyer amb els abdominals.
  • També és molt important seguir una dieta equilibrada per evitar el restrenyiment.

perineu-girona-fisioterapia-prevencio

Tenir cura a l’hora de carregar pesos pesats

S’ha de vigilar amb les càrregues de pes, ja que quan el nostra perineu ha de suportar càrregues molt pesades (ja siguin objectes pesants o accions: com per exemple tossir durant un temps prolongat, saltar, riure…) s’exerceix una pressió dins l’abdomen, que sovint la musculatura perineal no està en condicions de suportar.

Per protegir el nostre sòl pelvià d’aquest augment de pressió intraabdominal és important contraure el transvers de l’abdomen (abdominals profunds) i el sòl pelvià de forma coordinada, cada cop que aixequem pesos, tossim, riem…

Aquest artícle ha estat creat per:

Osteòpata D.O. i gerent de PHYSIO.

Els articles són propietat intel·lectual de
PHYSIO Clínica d’Osteopatia i Fisioteràpia

Per a més informació podeu emplenar el nostre formulari de contacte.
O trucar-nos directament al 972 20 71 62.