El Dolor de Ciàtica: Tipologies, causes i tractaments

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Aquesta setmana el Sr. Hugas ens explica els detalls de la Ciàtica. Quines causes la provoquen i quins tractaments són adequats per a mitigar el dolor o prevenir la seva aparició.
dolor de ciatica tractament

QUÈ ÉS LA CIÀTICA?

La ciàtica o dolor lumbo-ciàtic, col·loquialment conegut com a “atac de ciàtica”, és una afecció inflamatòria que pot ser aguda o crònica, i és conseqüència d’un trastorn intervertebral degeneratiu. És a dir, una afecció ocasionada per la irritació de l’espai que resta entre les vèrtebres lumbars on hi ha ubicada les arrels nervioses i el disc intervertebral, la coneguda hèrnia discal o protusió discal.

La ciàtica o Lumbo-ciàtica, és el dolor que prové de les arrels lumbars i recorre tota la cama fins als dits del peu.

ciàtica tractaments

Projecció del Dolor de la Ciàtica

El dolor de ciàtica té una projecció o textura diferents en funció del nivell intervertebral de la lesió.

Afeccions típiques:

  • La clàssica S1: dolor per la part posterior de la cama fins a la planta del peu. Correspon a la primera arrel sacre i a la cinquena vèrtebra lumbar.
  • L5-S1: dolor des del gluti que descendeix per la part exterior de la cama fins als laterals del bessó i la cara externa del peu.
  • L4-L5: el dolor es distribueix per la part externa i anterior de la cuixa, la tíbia i el dors del peu.
  • L3-L4: també coneguda com a Croràlgia (afecció del nervi crural). Té una distribució per la cara anterior de la cuixa fins a l’arc intern del peu i el dit gros del peu.

Afeccions atípiques (es poden confondre amb altres lesions):

  • L2-L3: la seva distribució és per la cara interna de la cuixa (adductors) i el genoll.
  • L1-L2: és l’afecció ciàtica més alta i es pot confondre fàcilment amb un còlic nefrític (atac de pedra al ronyó). Segueix la trajectòria del nervi genito-abdominal, que distribueix el dolor des de la part baixa de les costelles, passant per la zona abdominal lateral, fins a l’engonal i el testicle corresponent dels homes o el llavi major en les dones.

Textures del dolor ciàtic

El dolor ciàtic manifesta diferents textures o sensacions en funció del seu caràcter temporal:

  • En la ciàtica aguda o recent: la textura pot ésser de descàrrega elèctrica, formigueig (parestèsia) o insensibilitat a la pell (hipoestèsia).
  • En la ciàtica crònica: s’afegeixen als dolors anteriors, sensacions de cremor, hipersensibilitat (disestèsia) o sensació de ferida profunda. És un conjunt de textures anomenat Dolor Neuropàtic.

Normalment, la ciàtica, no acostuma a impedir la mobilitat de les persones. Tanmateix, el dolor sol ser constant i a partir de cert grau d’irritació aquest pot augmentar en les fases de repòs.

Segons el test de mobilitat de Owsbestry, que denota la capacitat de mobilitat d’una persona, a partir del 80% (incapacitat màxima) es considera que una persona ha d’estar postrada al llit.

Causes de la ciàtica

Les raons que provoquen aquests dolors en les persones solen ser la degeneració del disc intervertebral i el conflicte d’espai amb el nervi intervertebral:

  • La vida sedentària
  • Augment de pes
  • Sobreesforç laboral
  • Pràctiques esportives d’alt impacte
  • Mala educació postural en la vida quotidiana.

Però de manera menys freqüent poden ser ocasionades a causa d’un traumatisme o lesió vertebral.

Tractaments del dolor de ciàtica.

Els objectius del tractament de la ciàtica es poden classificar i establir tant a curt termini, com a llarg termini:

Els objectius a curt termini es concentren en l’alleujament de dolor i la millora en la funcionalitat del pacient mitjançant un tractament antiinflamatori amb teràpia física, laserteràpia, electroteràpia, ultrasons i magnetoteràpia.

Les teràpies manuals, com els massatges, estan totalment contraindicades quan la tipologia de la ciàtica és de caràcter agut.

Com a mínim fins que s’hagi aconseguit disminuir el malestar del pacient, ja que poden incrementar el quadre de dolor.

Els Objectius a mitjà o llarg termini  són la base en la prevenció d’aquest tipus de dolor, i consisteixen en tractaments osteopàtics per a millorar la biomecànica general, reeducació postural i escola d’esquena amb l’objectiu d’aconseguir un nou nivell de tolerància i adaptació del pacient a la força de gravetat.

Recomanacions en la seva prevenció

Les recomanacions en la prevenció d’aquest tipus de dolors són molt semblants a les de la lumbàlgia:

  • Tenir cura de la higiene corporal: alimentar-se de manera saludable, vigilar els augments de pes i fer exercici físic moderat.
  • Procurar un correcte descans de 8 hores ininterrompudes.
  • Fer una revisió o un tractament osteopàtic 1 o 2 cops per any.
  • Fer exercicis de reeducació postural a l’escola d’esquena.

Si estàs patint dolor agut o crònic, nosaltres et podem ajudar. Som especialistes en el tractament d’aquest tipus d’afeccions.

Picture of Xavier Hugas

Xavier Hugas

Osteòpata D.O. i gerent de PHYSIO.

Sobre PHYSIO

PHYSIO és un centre mèdic de Girona especialitzat a guarir o pal·liar el dolor i afeccions de persones de totes les edats mitjançant l’osteopatia, la fisioteràpia, massatges i altres teràpies físiques.

Segueix-nos a

Cercador de continguts

Search

Altres articles del blog