Aquest article està destinat especialment a totes les dones, des de dones joves fins a dones postmenopàusiques amb una vida sexual activa, i que pateixen dolor durant les relacions sexuals. Aquest dolor s’anomena disparèunia.
Què és la disparèunia?
La disparèunia és la presència de dolor que pateixen les dones durant la pràctica del coit. Aquesta pot tenir diferents graus d’intensitat, des d’una lleugera molèstia fins a un dolor tan intens que pot obligar la dona a interrompre la relació. Malgrat la intensitat del dolor, no acostuma a ser una afecció greu o perillosa, i amb els tractaments adequats la dona pot tornar a mantenir relacions sexuals plaents i plenament satisfactòries.
Les causes que provoquen la disparèunia poden ser molt variades. Les dues grans classificacions del dolor en les relacions sexuals són les següents.
La disparèunia superficial o d’intromissió
La disparèunia d’intromissió o superficial és el dolor o la intolerància a l’inici de la penetració. És a dir, en el moment que el penis s’ubica a l’entrada de la vagina (vestíbul vaginal o “introhito”) es desencadena la molèstia, aquesta té una projecció cap a la musculatura del sòl pelvià, a la uretra o, fins i tot, al clítoris. Pot ser provocada per les causes següents.
Dolor per causes físiques
Seqüeles d’una episiotomia
Les complicacions d’una episiotomia que hagi atrapat un filet nerviós (nervi pudendo) pot provocar molt de dolor durant la pràctica del coit.
Episiotomia: és l’acte quirúrgic de fer un tall a l’entrada de la vagina (en la seva musculatura superficial) per a facilitar la sortida del nadó en la fase final del part.
Més informació a la Viquipèdia
L’episiotomia, en si, no té per què provocar problemes. Però en el cas que es compliqui pot convertir-se en una cicatriu queloide (fibrosis o cicatriu endurida).
El seu tractament consisteix en el restabliment de l’elasticitat de la cicatriu, aportant massatges suaus i directes que pot realitzar ella mateixa o la seva parella. També es pot fer ús d’olis essencials de Rosa de Mosqueta (no aplicar mai dins de la mucosa de la vagina). En casos de cicatrius més greus, o amb moltes adherències, es fa servir teràpia de diatèrmia profunda (teràpia regenerativa dels teixits).
Consulta sempre al teu ginecòleg o ginecòloga com a principal especialista.
Per manca de lubricació vaginal
La carència de lubricació pot provocar, perfectament, incomoditat suficient com perquè la dona es vegi obligada a aturar el coit. Aquesta manca de lubricació pot ser causada per la incapacitat d’assolir el grau suficient d’excitació que és necessari per a una lubricació òptima, per causes hormonals (com podria ser la menopausa) o bé, per culpa d’una malaltia reumàtica anomenada síndrome de Sjögren.
La síndrome de Sjögren és una malaltia reumàtica autoimmune que afecta la funció natural de les mucoses, provoca sequedat lacrimal, manca de salivació i també sequedat vaginal.
Més informació a la Viquipèdia
En aquest cas, funciona molt bé l’aplicació de lubricants tòpics per a prevenir lesions de mucosa.
Dolor per causes psicosomàtiques
Vaginisme
El Vaginisme és una contractura involuntària de la musculatura superficial del sòl pèlvic i que, en funció del grau de l’afectació, pot arribar a impossibilitar la penetració. Les causes del vaginisme tenen principalment arrels psicològiques. Per exemple:
- Por o incomoditat durant la relació sexual.
- Seqüeles d’un traumatisme emocional.
- Seqüeles psicològiques per culpa d’un abús sexual
- Qualsevol mena d’estat depressiu, i un llarg etcètera…
Per al seu tractament cal recórrer a un especialista en psicologia o en sexologia. Però pel que fa a l’osteopatia i la fisioteràpia, poden ajudar a restablir la contractura muscular de la vagina mitjançant tècniques manuals d’estirament, teràpia regenerativa (diatèrmia), electroteràpia amb sonda vaginal i exercicis de relaxació.
Malgrat que el vaginisme pugui tenir orígens psicològics, consulta igualment al teu ginecòleg o ginecòloga de confiança.
Frigidesa o anorgàsmia
La frigidesa o anorgàsmia és un grau d’incapacitat per a excitar-se durant les relacions sexuals i assolir l’orgasme de manera natural.
La frigidesa o anorgàsmia pot ser, en gran mesura, conseqüència d’haver patit disparèunia durant tota la vida sexual sense haver-la tractat degudament.
L’altre gran cavall de batalla en les classificacions de la disparèunia i que requereix molt tractament osteopàtic és…
La disparèunia profunda o per xoc balístic
Tal com el seu nom indica, la disparèunia profunda o per xoc balístic és la incapacitat de la dona per tolerar la penetració profunda. Aquesta tipologia pot arribar a ser, també, molt claudicant.
S‘atribueix al trastorn de les estructures dels lligaments que suporten els òrgans reproductors de la pelvis menor; que esdevé quan aquests lligaments perden la seva qualitat viscoelàstica natural tornant-se rígids i, com que no poden estirar-se de manera òptima, es desencadena el dolor durant la penetració més profunda.
Quines són les causes de la disparèunia profunda?
Com amb el dolor per intromissió, les causes que poden provocar disparèunia profunda poder ser molt variats:
- Seqüeles d’una operació
- S.O.P.: La síndrome de l’ovari poliquístic, quists als ovaris. Més informació.
- Seqüeles d’un part:
- Afecció del nervi pudendo (és el nervi sensitiu i motor que proporciona sensibilitat i motricitat a tota la pelvis menor).
- Un part instrumentat on el ginecòleg es veu obligat a fer servir ventoses o fòrceps, i pot provocar un esquinçament de les làmines estabilitzadores.
- Presència d’un quist per endometriosis.
- Causes o problemes funcionals de tensió a la pelvis
Dolor en funció de la postura sexual
El dolor durant la relació sexual va, en molts casos, en funció de quina part dels lligaments està afectada. Això provoca que hi hagi postures sexuals que causin dolor, i altres resultin més còmodes. En conseqüència la dona acaba adquirint una postura sexual preferida en detriment d’altres que resulten doloroses.
Moltes vegades les dones ens expliquen quina posició els resulta més còmode durant el coit. Però, en realitat, el que ens estan explicant (sense voler) són les postures sexuals que els resulten difícils o doloroses. És això, precisament, el que ens indica quins lligaments cal tractar per a regular la disparèunia
Dolor practicant “el missioner” (ella a sota)
Quan la penetració profunda es produeix quan la dona es col·loca a sota de la seva parella el penis es recolza en “cúpula vaginal posterior” mobilitzant les làmines sacro-uterines. Quan aquestes no són suficient elàstiques provoquen dolor, amb una projecció cap a la part baixa de l’esquena o a la panxa per sota del melic.
I en aquesta posició, quan la dona s’asseu a sobre de la seva parella, el dolor es desencadena de manera molt similar a la postura del missioner. Doncs el penis impacta contra la cúpula vaginal posterior.
Dolor practicant “el gosset” (de quatre grapes)
En el moment en què la dona es posa de quatre potes i ell darrere d’ella, el penis impacta en la cúpula vaginal anterior, mobilitzant els lligaments que relacionen la matriu amb la bufeta (útero-vesicals) i els de la mateixa bufeta (pubo-vesicals). El dolor es projecta a la part baixa de l’abdomen i es pot notar, també, darrere del pubis o, fins i tot, en casos més avançats pot arribar a desencadenar fugues involuntàries d’orina.
Això s’acostuma a veure en dones que pateixen o han patit cistitis recidivants o recurrents, és a dir, infeccions d’orina freqüents o repetides. Una infecció d’orina repetida pot provocar que els lligaments es tornin rígids.
Dolor practicant “L’Amazona” (ella a sobre)
En la postura clàssicament anomenada “L’Amazona” (quan la dona es col·loca a sobre de la seva parella). l’impacte del penis en la cúpula vaginal va en funció de la morfologia de la dona. És a dir, es pot produir tant en la cúpula vaginal anterior, com en la posterior. La projecció del dolor tant a la part baixa de l’esquena, com a l’abdomen i per sota del melic.
Tractament del dolor per xoc balístic o disparèunia profunda
Aquest tractament és una mica més complex, ja que cal tractar la globalitat del cos de la dona. Hi ha dues fases diferenciades de tractament osteopàtic:
- El restabliment de l’equilibri general de la persona a escala estructural, visceral i circulatori. Es treballa la relació entre la hipòfisi (base del crani) i l’ovari per a facilitar la normalització hormonal i augmentar la viscoelasticitat dels teixits que és clau a l’hora de reduir el dolor disparèunic.
- Un tractament específic intracavitari, com a última fase, que es realitza per via vaginal o rectal en funció de l’afecció de la dona, que té la finalitat de normalitzar els lligaments estabilitzadors de la pelvis menor.
El tractament de la disparèunia és imprescindible
Durant les visites de les pacients que acudeixen a PHYSIO es produeix, de vegades, un petit fenomen que cada dia es torna més comú.
Aquest consisteix en el fet que les dones venen a la consulta per raons quotidianes, tals com el típic mal d’esquena, cervicàlgies, lumbàlgies, o porten a visitar el seu nadó acabat de nàixer, i durant la conversa amb l’osteòpata ella va guanyant la confiança suficient com per “comentar de passada” que ha sentit o patit dolor durant les relacions sexuals, des de sempre! Com si es donés per suposat que aquest dolor, en haver existit tota la vida, fos completament normal.
I no és així!
Per molt obvi que a alguns o algunes ens pugui semblar, les relacions sexuals no han de ser MAI doloroses, sinó plenament plaents.
Enguany existeix, encara, un gran nombre de dones que no parlen amb els seus especialistes (ginecòlegs, psicòlegs, osteòpates) o fins i tot, la mateixa parella del dolor que senten durant la pràctica del coit per culpa de prejudicis sexuals.
Trencar tabús i abandonar els prejudicis pot tenir magnífics resultats. La salut de l’esfera sexual de les persones té una molt alta influència a la nostra qualitat de vida. El dolor en les relacions sexuals ha de poder parlar i ser degudament tractat
Per tant, si creus que pateixes aquest tipus d’afeccions, posa’t en mans dels teus especialistes de confiança, en especial de la teva ginecòloga o ginecòleg, que és qui et podrà derivar o aconsellar al respecte.
I recorda que, si necessites assessorament, sempre pots trucar-nos al 972 20 71 62, enviar-nos un whatsapp o un missatge amb el nostre formulari de contacte.