Riscos de la Punció Seca, beneficis i contraindicacions

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
La Punció Seca està de moda! Les persones hem començat a sentir parlar dels seus grans beneficis, tanmateix, no està lliure de riscos i s'ha de realitzar sota determinades circumstàncies.
puncio seca a girona

La punció seca és una de les tècniques que s’han demostrat més efectives per al tractament de contractures musculars al llarg de la història de les teràpies físiques.

Cal remarcar, no obstant això, que la punció seca és altament relacionada amb les tècniques fisioterapèutiques, però no és una tècnica que en realitat sigui exclusiva de la fisioteràpia. 

Aleshores…

Què és la punció seca?

La punció seca és una tècnica terapèutica invasiva (que travessa la pell) que es realitza mitjançant la punció amb agulles d’acupuntura en punts gallet de zones concretes del nostre cos amb fins per al tractament de la síndrome de dolor miofascial (contractures musculars).

Què és el dolor miofascial?

Podríem definir la síndrome de dolor miofascial com un conjunt de símptomes i signes localitzats en un lloc concret del nostre cos, també anomenats punts gallet. El dolor miofascial es coneix col·loquialment com contractura muscular.

Què són els punts gallet?

Un punt gallet miofascial és un conjunt de fibres musculars que, a causa d’una fallada entre la unió del nervi i el múscul anomenat placa motora, realitzen un espasme en un petit nòdul.

La síndrome de dolor miofascial és la, més que famosa, contractura muscular, la qual és un dels mals més extraordinàriament comuns en la societat moderna.

Com tots sabem, les contractures musculars provoquen un dolor molt característic que els fisioterapeutes descrivim com un dolor sord i difús, és a dir, que és difícil de determinar tant la seva profunditat (dolor sord) com la seva localització exacta (dolor difús) doncs el més comú és que faci mal una zona que pot arribar a ser àmplia.

De fet, l’amplitud de la zona de dolor miofascial pot arribar a ser tan àmplia que és freqüent veure com l’origen de la contractura provoca dolor lluny del punt gallet. 

Per exemple, a la nostra clínica coneixem casos de persones amb una contractura en un múscul del maluc amb clara sensació de dolor fins al genoll.

El concepte del punt gallet miofascial va ser encunyat per primera vegada l’any 1942 per la Dtra. Janet G.Travell, l’acceptació del qual ha estat àmpliament utilitzada per la comunitat científica per poder explicar i tractar la contractura muscular.

Punició seca Girona

Quines són les causes d’una contractura?

Els mecanismes d’activació un punt gallet i aparició de dolor de la contractura muscular poden ser molt variats:

Causes d’activació directa de la contractura

 • Sobrecàrregues
 • Traumatismes directes o cops secs
 • Escurçament muscular
 • Sobreestirament del múscul
 • Refredament sobtat

Causes d’activació indirecta de la contractura

 • Malaltia visceral (per exemple un mal de panxa)
 • Una inflamació
 • Una radiculopatia (per exemple una ciàtica)
per que serveix la puncio seca girona

Com es realitza la tècnica de la punció seca?

Aquesta tècnica es basa, tal com el seu nom indica, en la introducció d’una agulla a través de la pell fins a arribar al múscul i així tractar la contractura.

És llavors, en tocar la contractura amb l’agulla que es produeix, el que anomenem, una resposta d’espasme local (REL) que no deixa de ser un petit espasme o contracció involuntària que pot provocar dolor lleu.

S’acostuma a realitzar la punció seca amb agulles d’acupuntura tradicional, i mai s’injecta cap substància.

Tipus de punció seca

Dins el camp de la punció seca es poden realitzar aquestes tècniques de manera diferent:

Punció superficial

Que es basa a introduir l’agulla just sota la pell, en el teixit cel·lular subcutani, i exercir un moviment de rotació de l’agulla sobre el seu eix per estimular-ne lleument el teixit i torsionant-lo sobre si mateix. 

Punció profunda

Aquesta tècnica es basa en la introducció de l’agulla fins a un nivell bastant més profund. Amb la qual es toca i s’estimula (diverses vegades) la contractura muscular pròpiament dita, és a dir, fins a estimular de ple el punt gallet miofascial. Segons Home (el precursor d’aquesta variant tècnica) s’ha de realitzar una escombrada amb l’agulla sobre el punt gallet fins que el múscul deixi de fer espasmes. 

No cal dir que aquesta tècnica és força més dolorosa que la superficial.

Quins beneficis té per a la salut?

Quan diem que la punció és beneficiosa per a les contractures en realitat estem parlant de múltiples beneficis.

Evidentment va bé per estimular els punts gallet i alleujar així les corresponents contractures musculars. No obstant això, aquest és un punt de vista molt genèric en respecte als múltiples beneficis de la punció seca:

Arribar a zones de difícil accés

Amb ella podem arribar a zones del cos a què és molt difícil accedir mitjançant teràpies manuals. Sobretot la punció seca profunda és especialment efectiva.

Efectiva en processos crònics

És altament efectiva per alleujar i fins i tot curar afeccions cròniques.

 1. Molt beneficiosa per accelerar el temps de curació de les lesions.
 2. S’ha demostrat que és una de les tècniques més efectives per combatre el dolor provocat pels punts gallet.
 3. Estimula una regeneració del teixit muscular completa.
Sf9gduMpRaIyuUnyHPN3FKMZiWjM28KfB8wcgwtdFCNWjHIJRQ6Ep ZH4YrBEpx0 9DeJ5zK4kVLTn9JurE0eQnULxMyrk0zWYIrPGYf3Y a UHUVDMKTRPQ7sbSv2BK4JQZJCDr=s1600

Quins riscos comporta la punció seca?

A la tècnica de la Punció Seca en diem “invasiva” a causa que cal travessar la pell amb una agulla d’acupuntura i això significa, per tant, que poden existir una sèrie de riscos o contraindicacions pel sol fet d’haver de punxar la pell. 

Risc d’infecció

En realitzar la punció seca poden donar-se casos d’infecció per:

 • Males condicions higièniques.
 • Ferides ja infectades, granellades o altres afeccions de la pell.
 • Tatuatges: aquest és un risc que se subestima una mica a la lleugera a causa del desconeixement.

Realitzar maniobres de punció travessant pell tatuada amb una agulla no és aconsellable i pot resultar perillós. És recomanable que el pacient procuri trobar una solució per una via alternativa a la punció seca. Per exemple amb tractaments amb electroteràpia.

Risc d’hematomes

El risc de petits sagnats és possible sobretot en pacients que, per raons mèdiques, estiguin prenent medicaments anticoagulants, per exemple, aspirina per al mal de cap o altres símptomes o també Sintrom en pacients amb esclerosi múltiple. I per aquesta raó el terapeuta ha de tenir molt en compte aquestes condicions abans d’exercir la punció.

Risc de dolor

Malgrat els clars beneficis d’aquesta tècnica, la Punció Seca, especialment la punció profunda, pot provocar dolor muscular en realitzar-la. Això comporta que el pacient hagi d’estar degudament informat abans de sotmetre-s’hi.

Risc de marejos o desmais

Aquesta tècnica pot provocar marejos o fins i tot desmais en persones propenses a tenir “reaccions vagals” davant una punxada. 

Una reacció vagal (nervi vague) no és més que el fet marejar-se o desmaiar quan et punxen amb una agulla. 

Riscos inusuals

En alguna ocasió s’han reportat casos de puncions amb conseqüències una mica més greus en què el pacient requeria hospitalització a causa d’un pneumotòrax provocat per una punció intercostal. Per aquesta raó es van començar a realitzar puncions Ecoguiades, és a dir, amb l’ajuda d’una màquina d’ecografies.

No obstant això, cal recalcar que aquestes són conseqüències molt inusuals.

punció seca a girona

Per a qui està indicada aquesta tècnica?

Punció seca per a esportistes

Molts cops en la pràctica continua de l’esport, acaba en sobrecàrregues i fatiga muscular, que dona pas a una ruptura fibril·lar o contractura muscular per fatiga.

La punció seca és especialment indicada en aquests casos per relaxar i afavorir la regeneració de la fibra muscular.

Punció seca per al mal de cap

Molts dels quadres descrits de mal de cap, els podem etiquetar com a cefalea carcinogènica” (aprox. mes del 60%) que causa d’una contractura severa i continuada de la musculatura cervical i occipital que desemboca en una congestió circulatòria venosa dels grans vasos cervicals (jugular interna) per la pressió muscular. Per tant, relaxar la muscular cervical té un efecte immediat amb el dolor congestiu.

Punció seca per al dolor lumbar

Les contractures musculars són una veritable plaga de la societat moderna, i la principal causa de mal d’esquena. La punció seca és un tractament idoni per reduir la sensació de dolor provocat per:

 • Lumbàlgies
 • Dorsàlgies
 • Cervicàlgies
 • Altres afeccions de caràcter muscular de la nostra esquena.

Punció seca per la tendinitis

També és molt apropiada per tractar tendinitis i afeccions derivades tendinoses.

Contraindicacions de la Punció Seca

La punció seca, com ja vam comentar anteriorment, no s’ha de realitzar en les següents circumstàncies:

 • Davant processos infecciosos
 • En dones embarassades
 • En persones que prenen medicaments anticoagulants
 • Propensió a reaccions vagals, marejos o desmais.
 • Propensió a patir atacs d’ansietat
 • Persones amb la pell tatuada a la zona de punció
Guillem Hugas

Guillem Hugas

Osteòpata D.O.

Sobre PHYSIO

PHYSIO és un centre mèdic de Girona especialitzat a guarir o pal·liar el dolor i afeccions de persones de totes les edats mitjançant l’osteopatia, la fisioteràpia, massatges i altres teràpies físiques.

Segueix-nos a

Cercador de continguts

Search

Altres articles del blog