Què és l’Escola d’Esquena?
Durant tot el dia el nostre sistema nerviós central està sotmès contínuament a càrregues traumàtiques i també emocionals a causa de molts factors. Un dels principals factors el trobem durant l’àmbit laboral:
- Males postures
- moviments repetitius
- fatiga física i psíquica
- manipulacions manuals de càrregues amb mala tècnica,…
En definitiva… Una mala higiene postural que acabarà generant unes tensions musculars que ens porten a adoptar uns patrons posturals tònics que a la llarga poden desencadenar lesions i disfuncions.
També hem de tenir en compte com a factor l’etapa de creixement del nen/nena, on es produeixen molts escurçaments i restriccions musculars. Podríem definir la flexibilitat com aquella capacitat dels músculs d’estirar-se per tal d’adaptar-se al moviment articular. Així doncs…
“… És molt important tenir una bona flexibilitat muscular per prevenir futures lesions i molèsties.”
És per això que des de PHYSIO volem inculcar i transmetre la importància dels estiraments des de ben petits.
L’Escola d’esquena és un espai orientat a la reharmonització global del cos mitjançant exercicis guiats i individualitzats segons els requeriments de cada persona en un grup de treball de com a màxim 2 persones amb uns objectius ben definits:
- Retornar la llibertat de moviment
- Proporcionar estabilitat global
- Aportar flexibilitat i força al sistema musculoesquelètic
Es realitzen sessions de tècnica hipopressiva, treball d’estabilitat del Core i reeducació postural amb treball específic d’escurçaments de cadenes musculars també pels més petits per tal d’evitar restriccions, molèsties, prevenir futures lesions i gaudir d’una bona salut.
Què és la Tècnica Hipopressiva?
La tècnica hipopressiva és un conjunt d’exercicis respiratoris acompanyats d’un estirament amb unes postures concretes per activar el múscul transvers de l’abdomen (la faixa natural del nostre cos) i els músculs del sòl pèlvic per tal de gaudir d’un seguit de beneficis.
Quins són els beneficis de l’Escola d’Esquena?
- Millora de l’estabilitat lumbar-pèlvica i mobilitat toràcica amb una bona sensació de confort postural.
- Prevenció d’hèrnies discals, inguinals i abdominals.
- Millora en problemes com pèrdues d’orina i en la seva prevenció sobretot després del part.
- Reducció del contorn de la cintura.
- Millora del trànsit intestinal, per tal d’evitar i tractar el restrenyiment.
- Millora del rendiment esportiu gràcies a l’augment de la sinergia global entre la musculatura respiratòria i el diafragma pèlvic i toràcic. Així, millorarem de forma global la nostra respiració i l’aport d’oxigen al nostre cos per tenir més energia.
- Millora qualitativa de les relacions sexuals gràcies a la millor funcionalitat dels músculs del sòl pèlvic.
Què és el Core?
El Core és el conjunt de músculs que formen el nucli del nostre cos on s’inicien tots els moviments que realitzem al llarg del dia.
Ens permeten l’acceleració, desacceleració del moviment i gaudir d’una bona estabilitat de la zona lumbar-pèlvica i, en general, de tota la nostra columna vertebral.
Una de les causes principals de les lumbàlgies cròniques és el debilitament i falta de coordinació/control motor de la musculatura del Core
Un bon funcionament del Core ens assegurarà una bona estabilitat global amb una bona protecció de la columna vertebral amb la reducció de l’estrès que impacta a sobre els discs i vèrtebres lumbars. L’entrenament correcte del Core ens ajudarà a prevenir i tractar dolors lumbars.
A PHYSIO t’ajudarem a aconseguir un bon esquema-corporal postural perquè puguis gaudir d’una esquena sana i d’una salut integral juntament amb els altres serveis que oferim.
Bibliografia
- Rial T, Villanueva C, Fernández I. Aproximación conceptual y metodológica al método hipopresi-vo. EFDeportes.com [revista en Internet] 2011. [acceso 2 de febrero de 2017]; (162). Disponible en: https://www.efdeportes.com/efd162/aproximacion-al-metodohipopresivo.htm
- Stüpp L, Resende AP, Petricelli CD, Nakamura M, Alexandre SM, Zanetti MR. Pelvic floor muscle and transversus abdominis activation in abdominal hypopressive technique through surface electromyography. Neurourol Urodyn. 2011: 30 (8): 518-521.
- Sánchez M, González R, Hernández E. Importancia de las téncincas hipopresivas en la prevención de la incontinencia urinaria postparto. RECIEN [revista en Internet]. 2014 [acceso 2 de febrero de 2017]; (8): 1-13. Disponible en: https://www.recien.scele.org/8_may_2014.htm
- Rial. T, Sousa, L., García E, Pinsach P. Immediate effects of one session of hypopressive exercises in different body parameters. Cuestiones de fisioterapia: revista universitaria de información e investigación en Fisioterapia, 2014: 43 (1): 13-21.
- Lee CW, Hwangbo K, Lee IS: The effects of combination patterns of proprioceptive neuromuscular facilitation and ball exercise on pain and muscle activity of chronic low back pain patients. J Phys Ther Sci, 2014: 26: 93–96.
- Huxel Bliven KC, Anderson BE: Core stability training for injury preven- tion. Sports Health, 2013: 5: 514–522.
- Behm DG, Drinkwater EJ, Willardson JM, Cowley P. The use of instability to train the core musculature. Appl Physiol Nutr Metab, 2010: 35 (1): 91-108.