Hèrnia discal: tractament, secrets i curiositats

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Aquesta setmana el Sr. Hugas ens explica els secrets i curiositats darrere l’Hèrnia Discal. Les seves tipologies, causes i tractaments disponibles.
hernia discal tractament

QUÈ ÉS LHÈRNIA DISCAL?

L’Hèrnia Discal és una afecció conseqüència del deteriorament del disc intervertebral que consisteix en el desplaçament del nucli polpós, el centre del disc intervertebral, i exerceix pressió sobre el Sac Dural, el centre de la medul·la o una arrel nerviosa.

hèrnia discal comprimint sac dural

COM ES PRODUEIX UNA HÈRNIA DISCAL?

El mecanisme de deteriorament és, habitualment, un mecanisme de deshidratació que s’associa a l’envelliment del disc intervertebral causat per la força de gravetat.

John Nachelson i la força de gravetat

El Dr. John Natchelson va demostrar que, de manera natural, el disc intervertebral es deshidrata al llarg de les hores del dia i perd alçada. A més, va afegir, també, que durant les hores de descans el disc es rehidrata per a retornar a la seva alçada natural. És a dir que:

Quan arriba la nit i ens n’anem a dormir som lleugerament més baixos que quan ens llevem al matí.

Per tant, un correcte descans nocturn de 8 hores de mitjana, és un dels motius més importants a l’hora de conservar una columna vertebral amb bona salut.

Causes que provoquen l’Hèrnia de Disc.

Habitualment, les causes que més afavoreixen aquest tipus d’afeccions són aquelles que impedeixen el funcionament hidràulic natural del disc intervertebral i la seva correcta rehidratació:

 • Sobrecàrregues laborals, siguin per excés de pes o excés d’hores asseguts a una cadira.
 • Una mala educació postural.
 • Sobrecàrregues provocades per una pràctica esportiva d’alt impacte.
 • Descans nocturn de mala qualitat.
 • Un estil de vida massa sedentari.

Com més es mantenen aquestes raons al llarg del temps més augmenta el deteriorament de l’anell fibrós, fins a desencadenar un mecanisme d’extrusió que expulsi el nucli polpós, produint així, l’hèrnia discal.

hernia de disc

Graus de gravetat d’una hèrnia

Aquestes afeccions es poden separar en dos grups:

 • Fase de protusió discal: estat inicial de l’hèrnia que es produeix quan la part posterior del disc intervertebral comença a bombar-se a causa de la pressió del nucli, però encara no s’ha produït l’extrusió, la sortida del nucli.
 • Fase d’extrusió: estat avançat de l’hèrnia que es produeix en el moment de l’expulsió del nucli polpós, que és quan es pot atrapar seriosament una arrel nerviosa.

El grau o la intensitat del dolor depèn, en gran mesura, de la velocitat en la qual es produeix aquest tipus de trastorn.

Si aquesta afecció es va produint de manera progressiva, durant molt de temps, el grau de dolor és molt menorFins i tot, es donen casos en què la persona no és conscient que pateix una lesió d’aquest tipus ja que, pràcticament, no dóna cap simptomatologia.

Estadísticament, es considera que hi ha al voltant d’un 30% de la població que pateix una hèrnia discal i no sap que la té.

En canvi, quan aquest mecanisme es produeix de manera accelerada, en un espai de temps més curt, és quan hi ha la reacció inflamatòria amb un quadre de dolor molt més agut que podria arribar a ser seriosament invalidant, fins i tot quirúrgic.

Hèrnia Discal: tractament?

Les hèrnies de disc tenen una relació directa amb afeccions com la ciàtica, i conseqüentment uns protocols de tractament molt similars.

El primer objectiu és la confortabilitat del pacient. Reduir la inflamació i, per tant, el quadre de dolor.
El següent pas és la recuperació de la mobilitat mitjançant tractaments en fisioteràpia antiinflamatòria.
Finalment, es recomana teràpia preventiva i reeducació postural per tal de millorar les condicions físiques del pacient, reduint al màxim les probabilitats del retorn de l’afecció:

 • Millorar el tó muscular, practicant exercici físic moderat.
 • Reeducació de la postura de l’esquena (per exemple cadires i taules adequades a l’hora de treballar o estudiar).
 • Millorar les condicions del descans nocturn (tals com trobar un bon matalàs pel llit).
 • Fer una revisió periòdica amb el teu especialista de confiança.

Si pateixes dolor agut o et veus impedit/da per culpa d’aquests tipus de molèsties, si us plau, posa’t en contacte amb nosaltres. Som especialistes tractant el mal d’esquena.
Viure suportant aquesta càrrega és quelcom molt dur… Podem ajudar-te!

Xavier Hugas

Xavier Hugas

Osteòpata D.O. i gerent de PHYSIO.

Sobre PHYSIO

PHYSIO és un centre mèdic de Girona especialitzat a guarir o pal·liar el dolor i afeccions de persones de totes les edats mitjançant l’osteopatia, la fisioteràpia, massatges i altres teràpies físiques.

Segueix-nos a

Cercador de continguts

Search

Altres articles del blog