Per què els massatges han esdevingut tan importants per a les persones?

Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Els massatges són, en realitat, tan antics com la civilització. Els éssers humans i, fins i tot, altres espècies d'éssers vius els practiquen regularment com a mesura terapèutica. Avui la Natàlia Casas ens n'explicarà, en el darrer article, alguns dels seus secrets.
Massatges a girona

Què són els massatges en realitat?

 Els massatges són una de les tècniques més conegudes i més utilitzades pels fisioterapeutes; terme del qual es té constància, com a eina terapèutica, des de l’any 1779 pel francès Pierre-Martial Cibot en publicar Notice du Cong-fou des Bonzes Tao-see, considerat d’importància capital en el món de la fisioteràpia.
No obstant això, la seva utilització es remunta molt més enrere.

Se sap que a la prehistòria, l’home de Neandertal, ja va comprovar que tocar d’una manera determinada una zona adolorida del cos proporcionava alleujament i satisfacció.
I es té constància que, fa més de 4000 anys, tant els Egipcis com els Mesopotàmics, ja els empraven com a mecanisme terapèutic.

Un massatge consisteix en un conjunt de tècniques que, siguin practicades de forma manual o instrumental, en una zona determinada o a la totalitat del cos, realitzen una mobilització dels teixits provocant les modificacions necessàries per aconseguir els efectes desitjats.”

Veure apartat de Fisioteràpia
massatges a girona
Massatges terapèutics de múltiples tipologies

Gràcies a aquests efectes, els massatges es poden classificar en:

  • Massatges preventius: molt utilitzats per evitar l’aparició de lesions vàries (fatiga i contractures musculars o directament en la prevenció de ruptures fibril·lars, etc.). Molt importants en el manteniment de l’aparell locomotor però sovint rebutjats per raons econòmiques. 
  • Massatges terapèutics: emprats a l’hora de tractar lesions o afectacions recents (esquinç muscular, contractures, etc.), però també són molt usats en processos de caràcter crònic (artrosis, desgast articular, dolor crònic). Són els més comuns.
  • Massatges pal·liatius: s’empren per fer disminuir simptomatologies proporcionant un màxim confort i benestar als pacients amb patologies irreversibles o cròniques.

Com actuen els massatges sobre el nostre cos?

 Un massatge ben emprat produeix sobre els teixits del cos tota una sèrie de canvis, produïts per tota una sèrie d’accions interrelacionades:

  • Acció mecànica: Ve donada a través del contacte de les mans del fisioterapeuta sobre el cos del pacient. Això es realitza a través d’una deformació controlada dels teixits, la qual estimularà el sistema nerviós i produirà els canvis vasomotors adequats, aconseguint a través de l’estimulació cutània l’activació de les fibres nervioses de les parets dels vasos arterials, alhora que fomenta l’alliberació d’adrenalina i d’altres hormones relacionades amb el confort.
  • Acció nerviosa: Aplicant un estímul als receptors dels teixits, arribarà informació al Sistema Nerviós Central (el Cervell)Activant l’àrea de la sensibilitat somàtica, comportant canvis bioquímics i locals, modificant així l’estat dels teixits que, en resum comportarà els canvis bioquímics que faciliten l’alliberació de la tensió muscular i la sensació de confort.
  • Acció bioquímica: L’estímul que apliquem a la pell produeix, com ja hem dit, una alliberació d’adrenalina però també substàncies com l’efedrina, ergotina, histamina, acetilcolina, endorfines i oxitocina, entre d’altres; molt famoses per proporcionar sensacions de relaxació i plaer.
  • Acció psicològica: L’alliberació de serotonina, endorfines i encefalines tenen un efecte sobre la nostra psique; aquests efectes encara s’estudien actualment en els camps de la recuperació i manteniment d’una bona salut mental.
massatges relaxants girona
Considerant el ritme de vida actual, els massatges poden tenir efectes molt beneficiosos per a les persones.

Quins efectes produeixen els massatges?

A causa de les accions anomenades anteriorment, els efectes que ens poden aportar els massatges poden ser molt variats, tant depenent de la situació com de la intenció d’aquest massatge.

  • Efectes sobre la pell: Millora de l’elasticitat, activació de la nutrició de cèl·lules dèrmiques i afavoreix la descamació (eliminació de cèl·lules mortes), augment de temperatura local entre 1 i 3 ºC, alliberació d’histamina, es millora de la qualitat i l’aspecte de la pell…
  • Efectes sobre el sistema circulatori: Vasodilatació (efecte inicial), envermelliment de la pell a causa de l’alliberació d’histamina (eritema), augment de la, millora del retorn venós (hiperèmia), reabsorció de líquids i buidatge de vasos venosos i limfàtics.
  • Efectes sobre la sang: Disminució de la viscositat sanguínia i millora la maduració de les cèl·lules hemàtiques. Facilita la circulació superficial i profunda.
  • Efectes sobre el múscul estriat: Millora la nutrició del múscul, afavoreix la transformació cel·lular (catabòlits), disminueix la fatiga, millora l’elasticitat i retarda l’atròfia.
  • Efectes sobre el sistema nerviós: Alliberació de substàncies com endorfines, encefalines…, augment de reacció dels músculs motors i relaxació o estimulació física.
  • Efectes psicològics: relaxació i benestar mental immediats; i el conegut efecte placebo, ja que el sol fet de rebre un massatge adequat, el seu efecte relaxant té un gran poder de suggestió innegable en el procés curatiu.

Per a qui estan indicats?

Els massatges son molt indicats per a gran diversitat de patologies, molèsties o característiques de les persones, tot i que s’ha de considerar cada pacient de forma individual. Tanmateix, en termes generals podríem classificar algunes causes com:

mal esquena tractament
  • Afeccions de l’aparell locomotor: Contractures, hipertonia o hipotonia muscular, retraccions musculars o tendinoses, atròfia muscular, trencament fibril·lar, cicatrius, adherències, àlgies, artrosi, amputacions, …
  • Afeccions del sistema circulatori: edema post traumàtic o post-immobilització, prevenció de flebitis, limfedema,…
  • Afeccions del sistema digestiu: estrenyiment, còlics i espasmes de la musculatura llisa, …
  • Altres indicacions: malalties psiquiàtriques, esgotament físic o psíquic, embaràs, obesitat, …

Per a qui estan contraindicats?

“De la mateixa forma que els massatges estan indicats en la majoria de casos, cal valorar aquells casos els quals no seria aconsellable la seva realització.”

Per tant, els massatges estarien contraindicats per a les persones que patissin fases agudes de les següents patologies:

contraindicacions dels massatges
  • Al·lèrgies i infeccions o processos febrils…
  • Embarassos de menys de 3 mesos de gestació…
  • Lesions cutànies, hemorràgies o d’altres ferides…
  • Augment del dolor, brots reumàtics
  • hèrnies, fragilitat vascular
  • Cardiopaties descompensades, taquicàrdies o bradicàrdies…
  • Directament sobre fractures no consolidades, trencaments musculars o tendinosos
  • Bursopaties (inflamació de la bursa sinovial); per exemple l’augment de líquid articular en un genoll.
massatges girona

Queda clar, per tant, que el món dels massatges és més gran i complex del que hom imagina, i cal destacar que és de gran importància la selecció de professionals competents (col·legiats en universitats o titulats per organismes competents) per aconseguir els màxims resultats desitjats.

Tipus de massatges

A continuació explicarem breument els tipus de massatges més comuns:

Massatge Descontracturant

El massatge descontracturant és el més conegut i sol·licitat. Sempre emprat per a pal·liar les contractures musculars de la nostra vida quotidiana, sovint provocades per grans esforços físics, però també per males postures, estrès o fins i tot vida sedentària.

Massatge Esportiu

Massatge de tipologia preventivaMolt indicat en persones que practiquen esports d’esforços sostinguts i d’alt impacte (Running). És molt freqüent que la musculatura es contracturi com a conseqüència de l’acumulació d’àcid làctic i fatiga muscular.

Drenatge limfàtic

El Drenatge Limfàtic és especialment indicat per a dones que han patit una cirurgia de pit (mastectomia) o un buidament axil·lar (extirpació de ganglis de l’aixella), i que poden patir complicacions circulatòries (limfodema) en el conseqüent braç.

Massatge Circulatori

És molt emprat per a drenar la circulació venosa, per exemple la inflor del turmells al final d’una jornada o les variusMolt adequat per a persones que passen a peu dret moltes hores al dia o que tenen escassa activitat física (vida sedentària)

Massatge relaxant

És el tipus de massatge amb l’efecte més desitjat del mercat. S’utilitza, molt sovint, per pal·liar l’evident desgast del dia a dia, però també emprat per pura satisfacció. Molt relacionat amb els efectes descontracturants però on la finalitat última és la recerca de relaxació i confort.

Si desitja més informació sobre els nostres serveis, empleni el nostre formulari  i estarem encantats d’atendre les seves demandes.
I per acabar, agrair l’especial atenció del lector i desitjar un bon any nou!

Bibliografia

  1. Massage therapy research review. Field T. Complement Ther Clin Pract
  2. Analysis of Electroencephalogram of patients with specific low back pain with the massage treatment.Xiangjun Sun, Huihui Li, Wenjing Du, Wenmin Chen, Fang Zhou, Lei WangConf Proc IEEE Eng Med Biol Soc. 
  3. Effects of low back massage on perceived birth pain and satisfaction. Unalmis Erdogan S, Yanikkerem E, Goker A. Complement Ther Clin Pract. 
  4. Effects of massage therapy and presence of attendant on pain, anxiety and satisfaction during labor. Mortazavi SH, Khaki S, Moradi R, Heidari K, Vasegh Rahimparvar SF. Arch Gynecol Obstet
  5. Analysis of Electroencephalogram of patients with specific low back pain with the massagetreatment. Xiangjun Sun, Huihui Li, Wenjing Du, Wenmin Chen, Fang Zhou, Lei Wang. Conf Proc IEEE Eng Med Biol Soc
  6. Masajes – Wikipedia
Picture of Sergi Escura

Sergi Escura

Sobre PHYSIO

PHYSIO és un centre mèdic de Girona especialitzat a guarir o pal·liar el dolor i afeccions de persones de totes les edats mitjançant l’osteopatia, la fisioteràpia, massatges i altres teràpies físiques.

Segueix-nos a

Cercador de continguts

Search

Altres articles del blog