Quina relació té el còlon irritable amb el dolor de ciàtica?

En el darrer article el Sr. Hugas ens explica la curiosa relació que hi ha entre el còlon irritable i el dolor ciàtic
relación entre el colon irritable y dolor de ciática

Index de continguts

Què és el còlon irritable?

El còlon irritable és un procés funcional inflamatori del budell on es produeixen trastorns en la seva capacitat de contracció. Aquests trastorns poden ser donats per defecte o manca de la contracció anomenada dipotomia, com per excés o espasmes als budells.

Quins són els seus símptomes clínics?

Els símptomes més habituals dels còlon irritable són:

 • Dolor o mal de panxa.
 • Inflamació de la panxa.
 • Presència de gasos.
 • Dolors còlics associats a la diarrea.
 • Estrenyiment o dificultat en el trànsit intestinal.

Aquestes molèsties acostumen a aparèixer de manera espontània i poden tenir certes conseqüències en la qualitat de vida de les persones.
Els tractaments de la medicina tradicional per a la millora dels símptomes del còlon irritable comencen amb els canvis dels mals hàbits: sedentarisme, mala alimentació o fins i tot estrès i altres components emocionals que poden influir en aquest tipus de símptomes.

Colon irritable

Quin és el punt de vista osteopàtic?

Com a medicina “holística”, l’osteopatia considera que un fenomen com el còlon irritable és una alteració del funcionament del sistema vegetatiu, que és el sistema que regula el peristaltisme del budell.El sistema vegetatiu és aquell que regula totes les funcions automàtiques i involuntàries del cos. Com per exemple els moviments dels budells o els batecs del cor.Per tant, els osteòpates a l’hora de cercar solucions per aquest desordre procurem un reequilibri entre el sistema simpàtic i parasimpàtic. Cerquem la font del desequilibri en les relacions anatòmiques de la columna vertebral i les seves connexions amb el budell.

Jean Pierre Barral

El Dr. Jean Pierre Barral va demostrar que hi ha una estreta relació vascular entre el procés inflamatori del budell i la congestió de les venes d’aquesta zona del cos. Per tant…

Quina és la relació entre el dolor ciàtic i el còlon irritable?

… L’osteopatia demostra que hi ha un perfil determinat de lumbo-ciàtiques que influeix en les disfuncions d’una part concreta del budell: còlon ilíac, còlon sigmoide i recte. És a dir, que quan es congestiona la pelvis menor també es poden congestionar les venes del sistema Azygos. És en aquest punt on esdevé una reacció en cadena congestionant-se la vena dorsal de la columna vertebral influint en les venes del forat de conjunció, desencadenant així el que els osteòpates anomenen la lumbo-ciàtica del colòpata.

La colopatia és la predisposició als trastorns associats a un mal funcionament del budell gruixut, el còlon. Entre ells fenòmens irritatius (hipertonia o distonia), estrenyiment, etc.

Bibliografia

Michael F. Picco, M.D.

 1. Wald A. Pathophysiology of irritable bowel syndrome (Fisiopatología del síndrome de intestino irritable). http://www.uptodate.com/home. Último acceso: 30 de septiembre de 2016.
 2. Picco MF (opinión de un experto). Mayo Clinic, Jacksonville, Fla. 6 de octubre de 2016.
 3. Wald A, et al. Treatment of irritable bowel syndrome in adults (Tratamiento del síndrome de intestino irritable en adultos).  ttp://www.uptodate.com/home. Último acceso: 30 de septiembre de 2016.
 4. Ford AC, et al. The American College of Gastroenterology monograph on the management of irritable bowel syndrome and chronic idiopathic constipation (Monografía del Colegio
  Americano de Gastroenterología acerca del tratamiento del síndrome de intestino irritable y el estreñimiento idiopático crónico). The American Journal of Gastroenterology (Revista Estadounidense de Gastroenterología). 2014;109(supl.):S2.
Xavier Hugas

Xavier Hugas

Osteòpata D.O. i gerent de PHYSIO.

Sobre PHYSIO

PHYSIO és un centre mèdic de Girona especialitzat a guarir o pal·liar el dolor i afeccions de persones de totes les edats mitjançant l’osteopatia, la fisioteràpia, massatges i altres teràpies físiques.

Altres articles

luctus id et, leo. Curabitur dapibus ut ante. felis odio Praesent

Clínica d'Osteopatia i Fisioteràpia

AVÍS DE CONFINAMEnT PEL COVID-19

Segons el Decret del Ministeri de Sanitat per la CRISI DEL COVID-19, els informem que per prevenció i responsabilitat social el CENTRE ROMANDRÀ TANCAT fins a nou avís (exceptuant les urgències). Així doncs, per a qualsevol dubte o urgència truqueu, si us plau, al 972.20.71.62 o al 696.49.02.02 (Whatsapp també) o bé pel nostre Xat web.

Moltes gràcies.