Què és el còlic del lactant?
El còlic del lactant és un conjunt de símptomes característics dels nadons, en aquesta fase tan primerenca de la vida, que es caracteritza per mostrar dolor o mal estar tot i no patir cap malaltia o afecció.
Com es detecten els còlics en els nadons?
El Còlic del Lactant es reprodueix, aproximadament, a partir de la segona setmana de vida de nadó, repetint-se de forma quotidiana fins a complir tercer o quart mes.
La fase de còlic sol tenir un horari constant i homogeni, se sol iniciar a primera hora de la tarda fins a la matinada. I en funció de cada cas predomina, evidentment, més a una hora que una altra; hi ha nadons que són més susceptibles de tenir còlics a la tarda i altres a la nit fins ben entrada la matinada.
Símptomes dels còlics
El còlic és un quadre florit de signes i símptomes tals com:
- Plor inconsolable d’inici a fi; clar que acostuma a tenir una durada inexacta d’hores al dia però que, en general, es repeteix de manera quotidiana.
- Actitud postural del nadó amb les cames flexionades sobre l’abdomen i punys tancats.
- Estat del lactant és saludable però presenta irritabilitat i agitació que no s’atribueix a cap malaltia o afectació.
- Expressió de dolor.
- Solen haver-hi signes digestius: gasos, restrenyiment o regurgitació.
- Alteració en el ritme de la son.
La raó principal en la presència de còlics sol ser d’origen digestiu o gastrointestinal per la pròpia immaduresa de l’intestí i la creació de la flora intestinal.
També la immaduresa del sistema nerviós vegetatiu que és el que regula els moviments propis de l’intestí (peristaltisme) pot induir els espasmes a la paret del mateix.
La presència de regurgitació després de la presa també ho atribuïm a la immaduresa en la funció de les vàlvules de l’estómac i fa que presenti reflux gàstric i regurgitació.
Hi ha altres causes, com les al·lèrgies, intoleràncies o sensibilitats alimentàries en aquesta fase tan primerenca de la vida. Per exemple, cada vegada s’observen més nadons que toleren malament la proteïna de la llet, en aquests casos si se segueix la lactància materna, es recomana que la mare retiri de la seva dieta els lactis sencers o canviant de fórmula de llet, es milloren els símptomes.
Què pot oferir l’osteopatia davant la presència de còlics en nadons?
Els osteòpates li donem un enfocament diferent o el completem…
Les causes per les quals el nadó pateix de còlics, a part dels descrits anteriorment, també poden ser produïdes per un augment de la tensió en els teixits que conformen la base del crani, el coll i pelvis facilitant la presència de contractures o congestions que irriten el sistema vegetatiu (X parell cranial, neumogástric).
A part de totes consideracions explicades posem molta atenció en saber com ha discorregut tot el procés natural del part i els possibles problemes associats al mateix:
- Dilatació lenta.
- Aplicació de maniobres obstètriques per ajudar el nadó a la fase expulsiva (fòrceps, pales, ventosa).
Es poden generar afeccions i tensions anòmales en els teixits de la base del crani i cervicals altes per la posició del nadó a les últimes setmanes de gestació o en la fase expulsiva en que suporten l’agressió de les pales, fòrceps o ventosa. Aquestes tensions anòmales també les pateixen altres estructures com meninges i duramàter (estoigs de protecció de la medul·la i el cervell).
La funció principal de les tècniques en Osteopatia és la de normalitzar l’elasticitat de qualsevol tipus de teixit, aquest concepte també serveix per al nadó. Utilitzem tècniques manuals de baix impacte amb l’objectiu de relaxar la zona occipital (crani i coll), alliberem la tensió dels diafragmes (frontera entre el tòrax i abdomen) i reequilibrem la relació funcional entre pelvis i crani des de la duramàter, etc.
L’experiència clínica ens demostra, que en aconseguir corregir la viscoelasticitat de les zones anteriorment descrites, s’aconsegueix augmentar el confort del nadó, disminuint així de manera notable els símptomes que afligien al nadó.
La nostra conclusió és que un nadó amb còlics pot millorar amb la metodologia anteriorment explicada. Després de la sessió (generalment en les primeres 24) hores:
- Disminueixen tant la intensitat com la freqüència de les crisis.
- Es regulen les deposicions i la freqüència de les regurgitacions.
- I finalment però no menys important, s’aconsegueix normalitzar el ritme de la son, tant del nadó com el dels pares 😉